Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Регионална комисия разреши повече пари за пътностроителните фирми заради инфлацията

26 юли 2022, 15:09 часа • 1956 прочитания

Регионална комисия разреши индексация на средствата за пътностроителните фирми. Окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала. Комисията прие промени в Закона за обществените поръчки, внесен от „Продължаваме промяната“. Законопроектът създава правна възможност за преодоляване на инфлационния риск чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на изпълнени и предстоящи дейности, разписана в нарочна методика, одобрена от Министерски съвет.

Със законопроекта се създава още правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изплатени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет на строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция.

Още: Пътните строители предупредиха, че докато само се говори и политиканства, няма да имаме пътища

Прецизиране на инженеринга

Депутатите разгледаха и приеха и други промени в Закона за обществените поръчки, свързани с инженеринга. Те са внесени от „Демократична България“ и предвиждат прецизиране на случаите, при които строителният инвестиционен процес може да се изпълнява чрез инженеринг, като се гарантира независимостта между проектант, надзор, строител и технически контрол по част „Конструкции“.

 

Дебатите

Дебатът бе общ и за двете изменения в Закона за обществените поръчки. Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната“ обяви, че подкрепя и двата законопроекта. „Първо относно законопроекта за така нареченият инженеринг. Наистина има нужда от законопроект, който да уточнява случаите, в които то той се използва, да бъдат ограничени и да има една яснота, защото чрез инженеринга в момента се получава едно размиване на отговорностите“, смята Терзийски. Той заяви, че по отношение на индексацията това ще е в интерес на общините и бизнеса.

Стана ясно, че БСП подкрепа да има индексация за средствата за пътностроителните фирми. Според Борислав Гуцанов няма как да няма индексация, за да могат да вървят строителните дейности по нормален начин. Социалистите ще подкрепят и проекта на „Демократична България“ за инженеринга. Народният представител от БСП Манол Генов отбеляза, че за него инженеринга е бил пречка при изпълнение на някои проекти.

Николай Нанков от ГЕРБ направи лично обяснение на колегата си от БСП, като каза, че от 6 месеца алармира по отношение на темата с зациклилите проекти, свързани с ВиК дружествата. Според него проблемът не се дължи на инженеринга. По-късно Нанков направи изказване и коментира и темата за индексацията."Няколко пъти се опитахте да прехвърлите вината на ГЕРБ, че не е гласувал на първия законопроект. Ръководството на комисията в лицето на г-н Терзийски също не гласува", добави Нанков. Депутатът обясни, че всъщност този законопроект, който ГЕРБ не е подкрепил преди, просто не е ставал. Нанков обърна внимание, че сегашният законопроект е обективен и сега ще реши реално проблемите. 

Петя Аврамова от ГЕРБ обърна внимание, че трябва да се даде възможност за индексация на цените на всички строителни дейности. „Инфлацията е чудовищна, цените на строителните материали са вдигнати много. Всички общини работят по проекти, които са с европейско финансиране. Ние трябва да направим необходимото и да дадем тази възможност всеки възложител да може да индексира договорите, които е сключил“, добави депутатът от ГЕРБ. 

По темата се изказаха и представители на изпълнителната власт. Заместник-министърът на регионалното развитие Ивайло Стайков. Той призова всички народни представители да заровят томахавките и да се направят индексация.

Заместник-министърът на финансите Андрей Цеков коментира, че е безспорна необходимостта от индексацията. "По такава методика се работи за съжаление неуспешно до този момент вече в продължение на месеци. Надявам се, че този път ще има политическата воля да се намери решение", заяви още той. Цеков коментира, че с интерес е слушал дебата за инженеринга. Според в контекста на такава дискусия трябва да се търси генезиса на проблемите, като по думите той е от свръхадминистрацията, заложена в Закона за устройство на територията. 

Всичко за инфлацията - четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес