Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радомир Чолаков: Бежанците са поредният колосален провал на това правителство

03 юни 2022, 22:30 часа • 4594 прочитания

"Напрежението в българското общество започна в 2020 г. с нагнетяване на системна и истерична омраза срещу една политическа партия и срещу нейното ръководство. 2021 г. мина под знака на разпадане на парламенти, отново на омраза, на такива количества обиди между политици, които не сме чували през живота си. И при най-острото противопоставяне през 9-те години между БСП и СДС тогава не го е имало. Тази омраза се просмука постепенно във всички политически сили. Омраза на всеки срещу всеки. И това е голямото предизвикателство, чисто морално, към всеки, който участва в политиката, как да се преодолява. Това, което се случва, е разрушително за страната и ние не се радваме". Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС в предаването "Панорама" по БНТ.

"Социологическите проучвания напоследък показват, че политическите сили, които започнаха да се упражняват в реториката на омразата, губят доверие. Според мен това е достатъчно ясен сигнал какво българите не искат", допълни той. "Колкото по-бързо това правителство падне, толкова по-добре за страната. Нашата парламентарна група е особена - почти всички в нея са хора с огромен управленски опит - вицепремиер, министри, заместник министри, областни управители, кметове. Те имат много ясна представа, решенията, които сега взима правителството до какво биха довели. И всички те в своите сектори изпитват искрено притеснение. Искрено са уплашени. Във всеки сектор има система от грешни решения, които най-накрая ще резултират в колапс. И колкото по-бързо този колапс бъде предотвратен, толкова по-добре за страната. Тук оставям настрана нашия политически интерес. Той вероятно е колкото се може това правителство да агонизира, но от гледна точка на интересите на страната това е опасно", добави Чолаков.

"Всички медии задават на представители на ГЕРБ въпроса - вие можете ли да се разберете с тях. Защо не задавате на управляващите въпроса - вие ще започнете ли най-после да забелязвате, че ГЕРБ е интергриращият фактор в този парламент. Мнозинството там все повече ще започне да зависи от ГЕРБ и въпреки цялата реторика за изчегъртването, в момента ГЕРБ е факторът, който крепи парламента", каза още той на въпрос на водещия Бойко Василев.

"Бежанците са поредният колосален провал на това правителство. То така и не разбра смисъла на директивата за временната закрила и че в тази закрила най-важното е интеграцията. Това, което правителството направи с бежанците е изолация. Не правителството ги изпрати в хотелите, а хотелиерите ги приютиха. Правителството и това не се сещаше да направи в първите дни. В момента ги изважда от луксозните хотели от изолацията в Слънчев бряг и ги праща в изолацията на Паничище и Рибарица. На третия ден нашата парламентарна група каза какво трябва да направят - включете общините. Тези хора трябва веднага да бъдат изпращани по общини - равномерно и солидарно в цяла България, защото само общината има капацитета да организира настаняването, заетостта, образованието, дтската градина, медицинските грижи, за да се получи интеграцията", заяви той. "Господин Минчев, в Паничище и в Рибарица каква точно заетост ще осигурите, какви медицински грижи", попита депутатът шефа на парламента, който също беше в студиото.

"Македонският възел започна да се развързва при нашето управление. Третото правителство на ГЕРБ постави България в много силна преговорна позиция. След товаРадомир Чолаков: ГЕРБ е факторът, който крепи парламента (Обновена) -. Очевидно е давал някакви обещания на външни фактори, на Република Северна Македония, на Брюксел, които сега се чуди как да изпълни. И се опитва да прехвърли отговорността върху българския парламент и върху КСНС", сподели той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес