Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ предлагат електронната идентичност да отиде в МЕУ

16 май 2023, 11:33 часа • 1150 прочитания

Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България” внесоха законопроект, с който държавната схема за електронна идентификация да бъде прехвърлена от Министерство на вътрешните работи (МВР) към Министерството на електронното управление (МЕУ), съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Законопроектът предвижда органът, отговарящ за изграждането и реализирането на държавната схема за електронна идентификация, да бъде министърът на електронното управление.

Предвижда се и премахване на остарелите концепции от Закона за електронната идентификация (ЗЕИ). Поради невъзможността на МВР да реализира национална схема за електронна идентификация в предвидените срокове, се предлага тези концепции да се отменят. ОЩЕ: Парламентът одобри въвеждане на чип в личните карти

“Проблемът на оставането в МВР е, че дигитализацията никога няма да е приоритет на политическите ръководства. Не защото не искат да стане, а защото са заринати с многобройни полицейски проблеми и дигитализацията не е фокусът на министерството”, допълни бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

Той припомни, че концепцията на закона винаги е била новите лични карти да са само един възможен носител на електронната идентичност, тъй като в последните години като по-удобно средство се е наложил мобилният телефон.

“Това е най-подходящата институционална рамка за постигане на резултата - да имаме удобно средство за електронна идентификация максимално скоро, включително стъпвайки на вече изграденото от МЕУ по мое време”, каза още той.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес