Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски обвини Радев, че цепи ДПС и че организира преврат срещу Рая Назарян (ВИДЕО)

31 юли 2024, 09:27 часа • 2087 прочитания

Председателят на ДПС Делян Пеевски обвини президента Румен Радев, че цепи ДПС и че готви преврат срещу председателя на парламента Рая Назарян. Това стана ясно от днешното му изявление пред медиите. 

Кой разцепи ДПС?

Пеевски каза, че ДПС е разцепено от "Мистър Кеш", като на въпрос дали визира държавния глава Румен Радев, Пеевски отговори: "Точно така". 

"Има ДПС на "Мистър Кеш". Има и ДПС на Пеевски. Друго ДПС няма. Шефът е "Мистър Кеш" - Радев, той командва всички. Всички в тази игра са пионки на Радев", коментира Пеевски. 

Накратко за кризата в ДПС

Кризата в ДПС започна с гласуването на проектокабинета "Желязков". Тогава позициите на Делян Пеевски и Ахмед Доган се разминаха. Депутатите около Пеевски подкрепиха кабинета на ГЕРБ, но 15 депутати гласуваха "против", съобразявайки се с почетния председател на движението. 

По-късно 17 народни представители проведоха среща с Доган на Росенец. Пеевски не беше поканен, а дни по-късно Доган поиска оставката му и тази на  обкръжението му. ОЩЕ: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат

Впоследствие 17 депутати бяха изключени от групата, а след това няколко човека я напуснаха доброволно. Това направи ДПС от втора - четвърта сила в 50-ото Народно събрание и я лиши от втория проучвателен мандат. 

Дори се стигна до протести пред централата на ДПС на хората от лагера на Доган, които призоваваха за "ДПС без Пеевски" и за неговата оставка. ОЩЕ: "ДПС без Пеевски": Близки до Доган щурмуват централата на партията (ВИДЕО)

Преврат срещу Рая Назарян?

Пеевски твърди, че  Радев опитал вчера чрез "своите пионки от ПП-ДБ" да организира сваляне на председателя на парламента.

"Той иска да се сложи удобен премиер по Конституция за него. Най-важното е Копринков и Узунов да получат МВР. Първо трябва да осигурят на ПП-ДБ ново "ала-бала" и също така тайната малка партийка на "Мистър Кеш трябва да влезе в парламента", заяви още Пеевски. 

Припомняме, че след новите конституционни промени председателят на парламента е едно от лицата, измежду които президентът Румен Радев може да избере за служебен премиер. 

Христо Иванов и Ахмед Доган

Председателят на ДПС коментира и вчерашното интервю на Христо Иванов пред "Свободна Европа", в което той призова ПП-ДБ да работят с хората на Доган и с ГЕРБ за премахването на Пеевски. 

"Да се сетим какво правеше Христо Иванов преди четири години. Смятам, че е намерил е един компактен скут на Росенец да си пие мазното кафе. Той обича да минава по скутовете. Преди четири години това е било бутафория. Той е родствено обвързан с Ахмед Доган", посочи Пеевски. ОЩЕ: Христо Иванов с призив: ПП-ДБ да работят с ДПС-Доган и с ГЕРБ за премахването на Делян Пеевски

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес