Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът си отива, но проверява "Лукойл", Митниците и Асен Василев

04 април 2024, 06:35 часа • 4354 прочитания

Народното събрание гласува създаване на две временни комисии. Едната е свързана с дерогацията, ползвана от „Лукойл“. Втората ще разследва корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Факти и обстоятелства, свързани с дерогацията

Депутатите гласуваха комисията да бъде създадена на паритетен принцип, но не успяха да изберат председател.

ОЩЕ: Държавата съобщи колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба за февруари

Първоначално за разглеждане в пленарна зала постъпиха два проекта на решения – единият с вносител ПП-ДБ, а другият с вносител ГЕРБ-СДС. Впоследствие народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС направи редакционни поправки, свързани с името, които бяха приети от пленарната зала. Бе прието временната комисия да установи икономическия ефект за България от изисканата и предоставена дерогация, от която се е ползвала "Лукойл", както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението. След като гласуването на редакциите депутатите от ПП-ДБ заявиха, че оттеглят внесеното от тях проекторешение. Така на гласуване бе подложено само решението на ГЕРБ-СДС и то бе прието със 151 гласа „за“и 33 „против".

Поименният състав на комисията бе гласуван анблок. От ГЕРБ-СДС бяха избрани депутатите Александър Иванов, Георг Георгиев, Красимир Вълчев, Христо Гаджев и Десислава Трифонова, от ПП-ДБ – Радослав Рибарски, Васил Стефанов, Ивайло Мирчев и Искрен Митев, от ДПС – Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш, от „Възраждане“ - Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев, от "БСП за България" - Атанас Зафиров, а от "Има такъв народ" Александър Вълчев. 

Комисия и за Агенция "Митници"

Парламентът реши и временна комисия в парламента да разследва корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от ИТН. То бе гласувано със 133 гласа “За”, 10 “против” и 40 “въздържал се”.

ОЩЕ: Седмина са задържани при акцията в агенция "Митници", сред тях е и Петя Банкова

Комисията ще трябва да изготви доклад за резултатите от работата и установените факти и обстоятелства. Тя ще работи в срок от един месец и ще се състои от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по един от всяка парламентарна група. Членовете на комисията ще са Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от „Възраждане“, Румен Гечев и Кристиан Вигенин от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН.

Депутатите избраха за председател на комисията Тошко Йорданов от ИТН.

По време на дебатите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че имат един цял месец, който трябва да прекарат заедно. По думите му имат ясен избор и два варианта - единият е да направят това, което „направиха този следобед, абсолютно унищожаване на времето и на ресурсите, които са дадени на Народното събрание, а другият вариант е да се стегнат и да направят още няколко продуктивни задачи и действия, които да са от полза на всички техни избиратели. Той предложи смяна на името на комисията с „временна комисия за разследване на корупционните практики в агенция „Митници“. Всичко друго е отвратителен популизъм, без абсолютно никакъв смисъл, смята Петков.

ОЩЕ: "Мафията си има и служби": Венко Сабрутев за акцията в агенция "Митници"

Тошко Йорданов каза, че шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова е назначена директно от Асен Василев. Ако излязат някакви неща за Асен Василев, проблемът си е негов, каза Йорданов и добави, че се прави по този начин, за да се разсеят всякакви съмнения.

Предложените поправки от ПП-ДБ за промяна на името на комисията, в което да не присъства името на Асен Василев, беше отхвърлено.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес