Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освободиха от длъжност директора на Националния литературен музей

15 юни 2017, 07:37 часа • 2251 прочитания

В сряда изненадващо беше освободен от длъжност директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски, въпреки отличната му годишна оценка от Министерството на културата. Според представеното от пресцентъра на музея писмо, Крайски е получил 86% одобрение за извършената си дейност през 2016 година. Атестацията е била извършена от дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" към министерството.

Крайски бива уволнен едва година, след като спечели конкурса за директор на НЛМ през месец март 2016 г. Биографична справка посочва, че преди това той е част от основателите и почетен председател на кръга „Будител”. Преди пенсионирането си е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви” по време на правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов, а впоследствие е преподавал в УниБИТ, оглавяван от Стоян Денчев.

Като директор на Националния литературен музей Кралски е най-известен с борбата си за спасяването на дома на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски“ № 136, както и на къщата музей на Христо Смирненски на ул. „Овче поле“ № 116 в столичния район „Възраждане“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес