Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Областните управители също ще контролират адресните регистрации

27 април 2016, 16:15 часа • 491 прочитания

Кметовете на общини и областните управители извършват 6 месеца преди общи избори за общински съветници и за кметове проверка на всички адресни регистрации, извършени в последните 12 месеца. Проверката трябва да приключи не по-късно от три месеца преди провеждането на общите избори. Тази поправка в Изборния кодекс беше приета с 88 гласа „за“ и 23 гласа „за“ от парламента.

Поправката е свързана със Закона за гражданската регистрация и по-точно чл. 99б. Съгласно него кметът прави комисия в случай на нередности по адресна регистрация. Ключов момент при избора е факта, че при промяна на адресна регистрация броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

Основен защитник на поправката беше ГЕРБ, като депутатът от партията на Бойко Борисов Цвета Караянчева го защити с мотива, че дори при нарушения в адресните регистрации не се случва нищо. В Кърджалийско на последните местни избори е имало 1500 регистрации с повече от разрешения брой от закона и кметовете не са правели нищо, защото не е имало кой да ги контролира, възмути се тя. В предложението на ГЕРБ областните управители се явяват такъв вид контрол.

Против предложението бяха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от Движението Илия Илиев. Основен мотив беше, че областните управители са политически инструмент на управляващите. Карадайъ иронизира, че в момента се гласува най-демократичният Изборен кодекс, който въобще не противоречи на Конституцията, тъй като задължава българските граждани да гласуват.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес