Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС ратифицира споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие

25 април 2019, 11:20 часа • 1335 прочитания

Парламентът ратифицира споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие за подкрепа за създаването на офис на Световната банка в София.

"За" ратификацията му гласуваха 87 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 1. По предложение на депутата от ГЕРБ Александър Иванов споразумението бе ратифицирано и на второ четене.

То предвижда правителството на България да окаже финансова подкрепа на Международната банка за възстановяване и развитие за дългосрочно позициониране и функциониране на офис на Световната банка за споделени услуги и други функции в София за периода на неговото действие на територията на страната.

Очаква се офисът на Световната банка да включва голям брой специалисти по информационни технологии, които ще заменят и разширят услугите и продуктите, доставяни от Вашингтон.

Планира се в офиса да бъдат структурирани и други функционални звена, като се използват споделените услуги в региона и аутсорсинга на висококвалифицирани и мотивирани специалисти, включително в областта на финансите, човешките ресурси, здравните услуги и др.

Планира се изпълнението на проекта да е поетапно, като първата фаза ще стартира през юли 2019 г. и ще достигне пълния капацитет от 300 заети места в петгодишен срок. Международната финансова институция прогнозира нетните приходи за държавата от дейността да достигнат 2,3 млн. евро през петата година.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес