Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма такова престъпление като натиск": Доц. Киселова за сигнала на кандидат-премиера до прокуратурата

19 август 2024, 14:24 часа • 5022 прочитания

"Няма такова престъпление като натиск". Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод сигнала на кандидат-премиера Горица Грънчарова - Кожарева до прокуратурата, в който тя твърди, че й е оказван политически натиск.

Твърденията на политически натиск

Припомняме, че по-рано днес Кожарева съобщи, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет, заради което тя ще подаде сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. ОЩЕ: Грънчарова призна за политически натиск, подава сигнал до Сарафов (СНИМКИ)

Признанието й дойде след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебния кабинет заради участието на вътрешния министър Калин Стоянов в него. 

Доц. Киселова коментира този сигнал с уговорката, че все още не го е видяла и не знае какво точно пише в него, за да коментира повече.  Тя уточни обаче, че престъпление като натиск няма в Наказателния кодекс. "Има принуда. Сега въпросът е дали става дума за принуда", добави тя. 

"Не знам по кой текст от Наказателния кодекс е сигналът, защото съгласете се, че не всеки натиск се преследва по наказателен път. Трябва да се види кой състав на престъпление е, защото в определени случаи, натискът може да бъде административно нарушение", коментира преподавателят по конституционно право. 

Нарушил ли е Радев Конституцията?

От думите на доц. Киселова стана ясно, че президентът не е нарушил основния закон. Тя се аргументира с това, че държавният глава няма срок за назначаване на служебния кабинет от една страна, а от друга може да възразява, защото назначаването става с негов указ. 

"Сигурно ще има поне разговор, ако не процедура за това, че президентът е нарушил Конституцията. Следващите седмици не трябва да бъдат насочени към това дали президентът е сбъркал, а Народното събрание да предприеме някакви усилия за избор на омбудсман и заместник-омбудсман. Това е работещото, а не да се влиза в деструктивен тон", смята преподавателят по конституционно право. ОЩЕ: ПП-ДБ канят на консултации всички без Пеевски, искат спешни промени с цел нов служебен кабинет

Избори - да, но не на 20 октомври

Доц. Наталия Киселова обясни какво според нея следва след неуспеха на проектакабинета "Грънчарова". "Избори ще има, но не на 20 октомври. Служебното правителство е предпоставка да има предсрочни избори, т.е. назначава се служебно правителство, след това определя датата. По тази причина има отлагане на изборите", смята преподавателят по конституционно право.

Припомняме обаче, че проф. Пламен Киров по-рано коментира пред медията ни, че в случай, че не се назначи нов служебен кабинет, избори може да има. ОЩЕ: Без нови предсрочни избори заради Калин Стоянов: И не, и да - мнения на експерти 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес