Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Стоянов уверявва: Газ ще има и ще е на добра цена

29 септември 2022, 08:23 часа • 1380 прочитания

Количествата газ са осигурени и ще успеем да задържим микса на цената на газа, която бизнесът изисква от нас. В това увери служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред БНТ.

Газ ще има и той ще е на добра цена, на която бизнесът ще е оцелее, ще бъде конкурентен и ще може да се вложат нови инвестиции, категоричен бе служебният министър. Според него е възможно някои от предприятията да минат на други алтернативни горива, защото ще им е по-изгодно.

Няма да има нужда от таван на цената на газа, уточни Стоянов. Думите му обаче са в контраст с факта, че България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ преди извънредната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък и петък (29 и 30 септември). Подпомагането за електричеството също ще продължи. Ако няма рязко повишаване на войната в Украйна, Никола Стоянов очаква успокояване на пазара на горивата. 

Продължават и разговорите за намаляването на цените на горивата.

Стоянов не се готви да остане във властта, а се надява да има редовен кабинет след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. 

Никола Стоянов обясни, че се очаква сериозно развитие на инвестициите. Интересът към България е огромен и до края на следващия месец трябва да има потвърждение за нови инвестиции за близо 100 млн. евро – за технологичен център. Втората инвестиция, която се очаква до края на годината да се случи е в автомобилния сектор, каза още той. 

Още: Росен Христов за "Газпром": Не затваряме вратата на никого. Няма ново развитие

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес