Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Вътрешната комисия в парламента забрани бурките

18 май 2016, 16:40 часа • 1229 прочитания

Вътрешната комисия в Народното събрание прие с пълно единодушие законопроекта за забрана за облекло, покриващо лицето. 

Законопроектът беше подкрепен с 11 гласа "за" - на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ.

Според приетите текстове забраната ще важи за институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации. 

Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Според текстовете забраната ще важи както за граждани на страната, така и за временно пребиваващи като мигранти

За нарушение на разпоредбите в закона е предвидена глоба от 200 лв., а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Патриотите мотивират закона с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели.

С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

Забрана за носенето на бурки на обществени места вече приеха общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора, а подобни предложения са внесени в Бургас, София, Благоевград, Шумен, Хасково и Харманли.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес