Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраниха носенето на бурки в Пазарджик

27 април 2016, 15:26 часа • 1380 прочитания

Общинските съветници в Пазарджик приеха забрана за носене на бурки на обществени места. Решението беше взето с 39 гласа „за” и 2 „против”.

Забраната ще бъде пълна - бурки няма да се носят не само в обществени и държавни сгради, но и на публични места – паркове, градини, ресторанти, превозни средства.

При първо нарушение глобата ще е 300 лв, а повторно или всяко следващо - 1000 лв. Забраната влиза в сила след седмица, съобщава bTV.

В наредбата е записано, че се забранява носенето на обществени места на облекло или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. При дебатите в залата беше уточнено, че под аксесоари се приемат всички изделия, които прикриват лицето, включително и пластмасови маски.

Предложението на кмета Тодор Попов бе за частична забрана на носенето на бурки. Когато отиват в службите, където получават детски надбавки и социални помощи, когато отиват в съда, в болницата, в общината, всички жени в Пазарджик ще трябва да свалят бурките си, гласеше предложението. В приетия вариант обаче се включват и публичните места.

Преди дни по-голямата част от жителите на пазарджишкия ромски квартал "Изток" заявиха, че подкрепят забраната на бурките. Мъжете с бради и жените с бурки от години тормозят квартала. Точно те забранявали на Гергьовден да се коли традиционното за ромите агне и да се кичат вратите с върбови клонки, нещо което беше традиционно за квартала преди години.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес