Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МПО: Македонските българи да бъдат признати като съставен народ на РСМ

02 септември 2024, 19:41 часа • 2584 прочитания

В специална резолюция Македонската патриотична организация в САЩ и Канада настоява македонските българи да бъдат признати като съставен народ на Република Северна Македония, предаде БГНЕС.

Документът е в подкрепа на интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз. В него се посочва още, че "правителството, политическата опозиция и обществеността в Северна Македония трябва да се обединят в подкрепа на изменението на нейната конституция". 

"Правителствата на България и Северна Македония трябва бързо да подобрят двустранните отношения, основани на взаимно уважение, и да продължат своя стратегически диалог, започнал с подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседски отношения на 2 август 2017 г. и да работят по изпълнение на решенията, изброени в протоколите от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия, проведени през 2019 г. и 2022 г.", пише още в резолюцията.

Още: ЕС към Мицкоски: Няма да постигнеш по-голям компромис с България

Според МПО македоно-българската идентичност не е официално призната в Северна Македония, поради "продължаваща политика на системно изопачаване на историята на македонските българи и тяхното наследство, културни ценности, паметници, надгробни плочи, икони и други исторически артефакти".

"Това води до все по-засилващи се прояви на българофобия и нарастващи нарушения на човешките права на гражданите на Северна Македония с българско потекло, включително физически нападения, език на омразата, заплахи, откази на самоидентификация и свързани с това нападения. Някои екстремисти в България и Северна Македония наливат масло в огъня на неприязън и демонизация и стават все по-гръмогласни и изпълнени с омраза със своите недемократични изказвания", предупреждават македонските българи от САЩ и Канада.

В документа се подчертава, че клубовете и сдруженията на българите в Северна Македония са закрити с необоснованото твърдение, че техните имена — включително това на Иван Михайлов, бивш лидер на ВМРО и главен защитник на независима македонска държава — са свързани с нетолерантност, омраза и „фашистка“ или „нацистка“ идеология. 

Още: Радев честити на Силяновска държавния празник Илинден, тя отива при Вучич

От МПО препоръчват Северна Македония "активно да работи за включващо национално помирение на всички македонци, независимо от техния етнически произход, като се отърве от негативния и изключващ македонски национализъм, основан на югославска македонска историческа наратив, който продължава да генерира системна българофобия".

Това означава "да признае македонските българи като македонци, горди с българските си корени, които заслужават същите основни права, като всички останали македонци, без да се налага да отричат етническите корени на своите предци. Като основателите на МПО (македонски българи) и десетките хиляди македонски американци и канадци, те трябва да бъдат признати като македонци-патриоти, горди със своето македонско-българско наследство, дали значителен исторически принос в борбата за независима македонска държава", се казва в резолюцията на МПО.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес