Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иск на Сидеров срещу ковид мерките тръгна във ВАС

19 януари 2022, 16:59 часа • 7724 прочитания

Върховният административен съд допусна за разглеждане иск на лидера на "Атака" Волен Сидеров за решение на Министерски съвет (МС), даващо право на здравния министър да налага противоепидемични мерки.

Според иска на Сидеров - това решение е незаконосъобразно, защото дава "неограничени права на министъра на здравеопазването да налага със заповеди противоепидемични мерки, нарушаващи конституционни права на гражданите".

Съдът е приел мотивите на адвокат Димитър Стоянов, въпреки исканията на юристите от МС, които пледираха за недопустимост.

Делото продължава и ако искът на Сидеров бъде увенчан с краен акт на ВАС, то решенията на МС ще бъдат обявени за незаконни, а оттам и всички заповеди на здравните министри досега. Ако това се случи бизнесите, претърпели щети от мерките, ще имат основане за съдебни дела и те ще бъдат спечелени, тъй като ще бъде безусловно доказано, че мерките, включващи маски, затваряне на заведения, сертификати и пр. са били в противоречие със закона.

До момента такъв иск, атакуващ решенията на МС, даващи пълна власт на съответния здравен министър, не е завеждан, отбелязват юристи.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес