Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Идеята на Сачева за детски надбавки без критерий за доходи е неразумна

13 октомври 2020, 17:25 часа • 5329 прочитания

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева вече е категорична - детските надбавки трябва да са за всички семейства, без доходен критерий. Разчетите са, че това ще струва допълнителни 400 млн. лв., които ще залегнат в Бюджет 2021.

Това не е добра идея, защото социалната политика задължително трябва да е базирана на критерии за доходи. Няма никаква логика семейства с много различни доходи да получават еднакви по размер детски надбавки, пише икономистът Владимир Сиркаров в социалната мрежа Фейсбук.

За семейства с високи доходи тези средата директно ще отидат във "Фонд" спестявания. Аргументите на министър Сачева, че всички деца трябва да се третират като равнопоставени, нямат нищо общо с принципите на социалната политика.

Социалните трансфери трябва да се разходвам към нуждаещите се групи в обществото. От едно раздаване на пари за всички по равно се губи ефективността и ефикасността на публичните ресурси. Разходвайки средства към хора, които нямат нужда от тях се създават пропуснати ползи за останалите, които имат такава нужда.

Особено в днешните напрегнати времена подобни решения са меко казано неразумни", завършва той.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес