Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Пеевски не пропусна да си направи PR със случая на обезобразено момиче

31 юли 2023, 18:27 часа • 6018 прочитания

Санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски не пропусна възможността да политизира скандалния случай с насилие от Стара Загора, при който мъж наряза с макетен нож 18-годишно момиче.

По-рано днес и държавният глава Румен Радев се възползва от ситуацията и използва обществените нагласи срещу насилието, за да атакува партиите от управляващата (не)коалиция.

Припомняме, че младото момиче е получило множество рани от удари с макетен нож, като носът ѝ е счупен, а косата ѝ е била остригана от нападателя с особена жестокост. В болницата лекарите са направили 400 шева по ръцете, краката и гърдите. Бруталният случай на насилие предизвика широк отзвук и провокира скандал заради спорното решение на Окръжния съд в Стара Загора, с което насилникът е освободен. Още: Съдийката, пуснала насилника от Стара Загора, издаде името на жертвата и се оправда със закона.

По-рано днес 26-годишният насилник Георги Николаев беше върнат в ареста.

Реакцията на Пеевски

От съобщение на сайта на ДПС става ясно, че Пеевски е подал сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да се извърши цялостна и задълбочена проверка на действията на съдебния състав на Окръжния съд в Стара Загора, довели до освобождаването от ареста на обвиняемия за жестокото престъпление.

В сигнала на депутата посочва, че е абсолютно недопустимо подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Същевременно действията на конкретни магистрати - при положение че жертвата на престъплението е обезобразена и е в критично състояние, пораждат изключително много въпроси, включително относно основанията на съда за квалификацията на извършеното деяние като лека телесна повреда.

В искането си Делян Пеевски настоява, в случай че при проверката се установи извършено нарушение при разглеждането на въззивното наказателно дело със съдия Гьонева, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да упражни законовите си правомощия с оглед реализирането на съответната отговорност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес