Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа даде нов ясен знак, че няма как да ни пусне на свобода заради съдебната система

29 март 2017, 08:00 часа • 2690 прочитания

Европейският съюз не изглежда готов да се откаже от мониторинга върху съдебната ни система и борбата с корупцията. Това стана ясно отново след открито писмо от 12 европейски дипломати.

В писмото посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Швеция, Великобритания обявиха подкрепа за Европейската комисия (ЕК) и Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), по който страната ни е подложена на наблюдение. Поводът за писмото са атаките срещу наблюдението в някои медии. В него посланиците заявяват, че подкрепят ЕК и гарантират за експертите, които пишат докладите, пише в. "Сега".

От писмото на посланиците става ясно, че наблюдението е сигурен начин българските власти да бъдат принудени да правят някакви реформи. "Мониторингът продължава да бъде подходящ инструмент в помощ на България и нейните усилия за реформи", заявяват те. Дипломатите допълват, че единствено от българските власти зависи дали критериите, които ЕК поставя, ще бъдат изпълнени.

Отпадането на механизма е основна цел на българските евродепутати в Брюксел. Наскоро Емил Радев от ГЕРБ заяви, че некомпетентни служители готвят докладите. Той разпространи отговор на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, според когото докладите се изготвят от петима души. По този повод главният преговарящ за влизането ни в ЕС Владимир Кисьов коментира, че обикновено докладите по каквито и да е теми не се пишат от юристи, а се четат от юристи, преди да бъдат одобрени за предаване.

Това не е единствената инициатива на евродепутатите ни. Миналата година те организираха конференция, на която настояха за отпадане на механизма. За участие до Брюксел отидоха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. И тогава от европейските институции дадоха да се разбере, че наблюдението няма да отпадне. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер написа в писмо на Борисов, че докладите ще отпаднат, когато България изпълни критериите на Евросъюза.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес