Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето колко станаха заплатите на Румен Радев, Димитър Главчев и депутатите (СНИМКИ)

16 май 2024, 11:59 часа • 15433 прочитания

Възнагражденията на президента, министър-председателя и депутатите се понижават значително.

Това показват изчисления на Actualno.com на база обявените нови данни от Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата у нас за първото тримесечие на 2024 г.

Заплатите на първите мъже в държавата и на народните представители не са постоянни и зависят именно от заплатите в обществения сектор. Правилата са следните:

  • депутатското възнаграждение се изчислява като умножим три пъти средната работна заплата в обществения сектор;
  • премиерът взима депутатската + още 55%;
  • президентът - две депутатски заплати.

Тъй като НСИ отчита намаляване на доходите в обществения сектор спрямо края на миналата година, то спрямо тези сметки народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати.

Още: Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Премиерската заплата пък намалява с почти 600 лв. и достига около 10 300 лв., а логично най-сериозен е спадът при заплащането на президента - Румен Радев ще получава малко над 13 300 лв., което е с повече от 700 лв. по-малко спрямо сега.

Интересен детайл е, че в тези изчисления не се прибавя трудовия стаж, който увеличава възнагражденията допълнително.

Бонуси и добавки

Макар изначално основната депутатска заплата да се изчислява според средната работна заплата, то това се отнася само за заплатите в обществения сектор, където възнагражденията все още са по-високи от тези в частния.

Подобно на първите мъже в държавата, народните представители също получават допълнителни средства, но този път за участие в заседанията на парламентарни комисии. По този начин например участието в една постоянна комисия осигурява допълнително възнаграждение от 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители не участват в една, а в две комисии, или допълнителни 30%.

Снимка: БГНЕС

Отделно от постоянните комисии, средства се дават и за активност във временните парламентарни комисии, в размер на 5% месечно за периода, в който те функционират.

Списъкът с добавките не се изчерпва дотук - председателите на парламентарните групи в НС и председателите на парламентарните комисии получават надбавка върху основната депутатска заплата от нови 35%, седемте зам.-председатели на парламента получават бонус в размер на 45%, а председателят на НС - 55% повече.

Как са останалите заплати?

Въпросната статистика изчисляваме на база публикуваните данни на НСИ, според които през първото тримесечие на 2024 г. средната брутна работна заплата на месец нараства с 3.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. и достига 2198 лева.

Още: БВП на България нараства през първото тримесечие

Тази година средната заплата е достигнала най-голям връх през март - 2300 лева. През януари е била 2155 лв., а през февруари - 2139 лв. За първи път средната заплата в София надхвърли 3000 лв. и за първото тримесечие на тази година е 3037 лв.

В кой сектор заплатите са най-високи и в кой град са най-богатите българи? Вижте пълната статистика ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес