Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емил Караниколов за самолетите F-16: Ще получим това, което плащаме и което сме искали

23 юли 2019, 09:30 часа • 4718 прочитания

"Ще получим това, което плащаме и което сме искали. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета." Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в коментар за сделката с изтребителите F-16.

По думите му приоритет на правителството е модернизирането на всички сили: "Това, което са поискали военните експерти, това ще получим. Авиацията иска да е модерна, развита и да отговаря на нуждите. Сигурен съм, че това е предвидено от тях."

"Министерството на икономиката не разбира от самолети, но имаме пълното доверие на нашите военни експерти, които са заявили параметрите", допълни още той в интервю за bTV.

"Работихме по това България да придобие квалификация и способности да извършва ремонти на определени елементи от тези самолети. При последващи ремонти ще имаме капацитета те да се извършват от българската индустрия, тоест държавни и частни фирми, които тепърва ще се избират. Ще имаме възможността да развиваме пилоти и инженерен състав", каза още министърът. Това именно е индустриалното сътрудничество – български фирми да извършват ремонтите. По този начин оборотите ще остават в България. Ако през годините успеем да развием този сектор като конкурентен по отношение цени и качество, ще може да участваме в процедури", обясни Караниколов.

Той беше категоричен, че няма конфликт с Красимир Каракачанов по отношение на ремонта на самолетите Су-25.

Във връзка с изграждането на завода на Volkswagen министърът на икономиката изрази мнение, че не  сме отпаднали от състезанието:

"България продължава да работи и да прави всичко възможно тази голяма инвестиция да е у нас. През последните години автомобилният клъстер поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че България е готова да произвежда цели автомобили. Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. България има капацитета да произвежда автомобили."

Според него амбициите са да се разкрият нови около 120 000 работни места, да има около 500 компании и по-големи обороти.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес