Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДСБ предлага сериозна административно-териториална реформа

03 юни 2016, 16:21 часа • 8807 прочитания

ДСБ предлага сериозна административна реформа с второ ниво на местно самоуправление. Това стана ясно на пресконференция на "сините" в централата на партията днес, 3 юни. 

Според десницата реформата трябва да включва окрупняване на броя на общините и пряко избиране на областните управи.

Според депутата Вили Лилков реформата трябва да предлага повече възможности на общините и областите по отношение на образование, данъчна политика и местно законодателство. Той изрази мнение, че у нас е нужен сериозен диалог за децентрализация. 

"Нужно е това второ ниво на местно управление. Общините сами трябва да носят отговорност и да решават своите проблеми", добави Лилков.

По думите му провеждането на децентрализация ще доведе до конкуриращи се области и общини с по-висока функционална компетентност и управленска и финансова самостоятелност.

"Резултат от това ще е и рязко намаляване на административния апарат в централните администрации, както и чувствително намаляване на риска за провеждане на мащабни корупционни практики на национално ниво", отбеляза бившият общински съветник.

"Сините" сериозно разкритикуваха и приетите тази седмица промени Закона за публичните финанси. Според тях измененията вкарват в правна рамка съществуващата практика централната власт да подпомага общините в страната при финансови затруднения.

"Разпоредбите на Закона към момента предвиждат изключителна власт в ръцете на министъра на финансите, която може да бъде използвана само и единствено за борба с последствията, а не с причините за лошото финансово състояние на общините в България", споделиха още от ДСБ.

Според тях чрез промяната в закона се търси регулация, основана на централизация, която дори да се окаже в помощ на някои общини, в средносрочен и дългосрочен план ще задълбочава проблемите на регионите в страната. "Кметовете на общини са подчинени на централната власт и не могат със собствени политики да осигурят просперитета на местните общности", категорични са "сините".

По думите на Лилков този вид централизация не помага на общините, пречи на икономическото развитие и задълбочава социалното неравенство в страната. "България е може би най-централизираната страна в целия Европейски съюз, по отношение на местната власт, а неоспорим е фактът, че най-децентрализираните държави в ЕС предлагат най-добро качество на своите граждани", добави депутатът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес