Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Отказах назначаването на Петър Танев в Украйна заради сериозни данни от службите

26 юли 2024, 16:50 часа • 1041 прочитания

Бившият премиер Николай Денков е отказал да подпише назначението на Петър Танев за посланик на България в Украйна заради информация, получена от службите. Това обяви самият той, след като стана ясно, че по време на кабинета "Денков-Габриел" процедурата е била движена от тогавашния външен министър Мария Габриел и е стигнала до последния етап.

Назначението на Танев е било съгласувано между вицепремиера Габриел и президента Румен Радев. Било е предложено от Министерски съвет през октомври 2023 г., но така и не се е стигнало до подписа на тогавашния премиер.

Още: Киев: Пълноценната работа на българското посолство е в интерес на двете страни

"Причините да няма решение на Министерския съвет за назначение на посланик в Украйна, се крият в оперативна информация от службите. Запознах се с нея, след като Мария Габриел и президентът бяха обсъдили и предложиха Петър Танев за посланик. Не съм участвал в техните обсъждания и не зная аргументите им. Затова поисках информация, която съдържаше достатъчно сериозни данни, за да откажа назначаването. Стоя зад решението си, защото то беше единствено вярното при наличието на тази информация“, заяви Денков пред в. "24 часа".

Още: Посланик в Киев ни трябва спешно, за да не радваме героите на Достоевски

Руска връзка?

В публичното пространство се заговори за руска връзка у Петър Танев, който преди да бъде предложен за посланик в Украйна, е бил вече съветник в посолството ни в Киев. Става въпрос за предишен брак на дипломата с гражданка на Руската федерация.

Самият Танев каза, че е разведен с нея от 15 години и че няма как това да е причина за резерви от страна на Украйна. Всъщност той посочи, че в Киев не са имали нищо против той да е посланик.

Още: Руска връзка: Историята за следващия ни посланик в Украйна няма край

Скандалът с посланика ни в Украйна

България няма титулярен посланик в Украйна от началото на войната, подпалена от Русия през февруари 2022 г. Сега Николай Ненчев, който беше министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ, е спечелил конкурс за позицията, но за временно управляващ посолството ни в Киев. За назначаване на титуляр се изисква указ от президента, а за временно управляващ - не.

Снимка: Николай Ненчев, Actualno.com

Именно затова държавният глава Румен Радев реагира остро на назначаването на Ненчев. Според него той "не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост", а също така "необосновано" се понижава равнището на дипломатическо представителство и "грубо" се заобикаля Конституцията.

Още: Атлантическият съвет: Радев торпилира външната политика в изгода на путинска Русия

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че абсолютно всички процедури за назначаването на Николай Ненчев като посланик на България в Украйна са спазени.

Още: Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост, защото имах оперативна информация

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес