Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Бъдещето зависи от избора ни - дали ще последваме будителите, или Бай Ганьо

01 ноември 2023, 12:11 часа • 1305 прочитания

"Искам да поздравя всички с празника на народните будители, който ни обединява чрез имената на Св. Иван Рилски, Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, нашите герои от Възраждането и Освобождението" - така премиерът Николай Денков започна днешното заседание на Министерски съвет с обръщение към министрите в Деня на народните будители, 1 ноември.

"Това е ден, който обединява всички българи, и трябва да преклоним глава пред тези хора, защото това, което сме ние, се дължи на техните дела. Да благодарим на един министър на просвещението, който преди 101 г. е видял колко е важна ролята на тези символи, примери, които да носим в душите си – Стоян Омарчевски. Предложил е на Народното събрание това да стане официален празник и е прието", припомни Денков.

Сагата с изборите

"През 1895 г. Алеко Константинов написва своята, за съжаление, все още актуална творба „Бай Ганьо прави избори“. Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим – дали ще следваме нашите будители, или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор", заяви премиерът.

Още: МЕУ започна процедурата по удостоверяване на машините

Идната неделя предстои втори тур на местните избори, като първият на 29 октомври беше белязан от скандала с машинното гласуване, в чийто епицентър попадна зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.

Снимка: БГНЕС

Доклад на ДАНС обвини Стойнов, че е снимал машините и е свалил кода от тях на флашка. Зам.-министърът обясни, че е имал делегирани правомощия от министър Александър Йоловски във връзка с удостоверяването на машините и че това е било част от процедурата. Той обвини ДАНС в лъжа, а ЦИК - в забавяне на ключови документи за удостоверяването.

Още: ЦИК обяви решението на ВАС за своя победа, ще я "набива в главите" на експертите

МЕУ го извърши в срок, но ЦИК вече беше приела решение гласуването да е изцяло на хартия. Дни след това Върховният административен съд обяви, че връща машините за балотажа, но това трябва да стане при ново удостоверяване. Централната избирателна комисия даде срок на три институции да се задействат - "веднага", по думите на председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Още: ЦИК прехвърли топката: Машини на балотажа ще има, ако 3 институции действат "незабавно"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес