Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Добрев за казуса с Лукойл: Проблем е, че този неграмотник е министър

24 октомври 2023, 20:20 часа • 3216 прочитания

"Икономическият министър казал, че ако Лукойл не изпълняват закона и не правят вноски във фонда, можело единствено да ги глобим 10 хил. лв. Е на това му се вика да си неграмотен. Което само по себе си не е проблем. Проблем е, че този неграмотник е министър".

Това написа във Facebook депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, като прилага извадка от закона. 

Икономическият министър казал, че ако Лукойл не изпълняват закона и не правят вноски във фонда, можело единствено да ги...

Публикувахте от Делян Добрев в Вторник, 24 октомври 2023 г.

По-рано днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов постави под съмнение изчисленията, че “Лукойл” трябва да внесе 1,5 млрд. лева в бюджета. "Не знам как са сметнали, че "Лукойл" дължи 1,5 млрд. лв.", заяви министърът в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Притискаме "Лукойл" с дерогацията, за да вземем милиарди данъци: Говори Пеевски (ВИДЕО)

Богданов заяви, че данъците, които компанията дължи, са 500 млн. лв. Колкото за сумите, които се дължат за компенсацията на потребителите, министър Богданов каза, че за момента няма закон, който да задължи “Лукойл” да ги внесат. "Ако не ги внесат, глобата е 10 000 лева", подчерта той. От думите му стана ясно, че в момента няма механизъм, по който да се плати отстъпката от 73 стотинки за литър.

ОЩЕ: Денков: Дерогацията е невъзможна, смислено е да се събират свръхпечалбите

Припомняме, че този данък беше посочен от ГЕРБ и ДПС като възможност за запазване на дерогацията, с която се позволява рафинерията да работи с руски петрол. Внасянето на сумата ще даде възможност потребителите да получават отстъпка от 73 стотинки за литър гориво.

ОЩЕ: Добрев отговори на ПП-ДБ: Ще си проличи кой е на хранилка от "Лукойл"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес