Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК с първи коментар на решението на ВАС да отмени броенето на разписките

04 ноември 2021, 14:37 часа • 11737 прочитания

Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части, каза на брифинг говорителят и заместник-председател на ЦИК Цветозар Томов. Методически указания за страната има,категоричен бе той.

Засега сме се запознали индивидуално с мотивите. Не сме обсъждали решениета на ВАС като ЦИК, заяви Росица Матева.

Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала "Арена Армеец" през 2015 г., допълни Томов.

Подготовката за изборите върви сравнително нормално. Няма проблем, който да не можем да разрешим.

Рязко се увеличи броят на организациите, подали заявления за наблюдатели - те вече са 16, като общият брой за наблюдатели е 794, от тях “ЦИК е регистрирала 702. Предполагаме, че в последната седмица ще има още регистрации, тъй като срокът изтича в навечерието на самите избори, съобщи Томов.

Три са социологическите агенции, които ще правят екзит пул.

Знаете, че взехме решение за създаване на подвижни секции, в които да гласуват канантинираните. Те могат да подават електронно заявление за гласуване с подвижна урна.  Дано да може да покрием всички изисквания на карантинирани и изолирани. За карантинираните е много по-тежка ситуацията в сравнение с изборите през юли, обясни Томов.

Всички допълнително закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат използвани за изборите, заяви Росица Матева.

В демо-версиите на машините бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати и за двата броя избори. Вече постъпи оплакване от една партия, каза Митева по повод реакцията на ГЕРБ, че не можело да се стигне до техния номер на бюлетината.

Тези демо-версии бяха изготвени преди да приключи регистрацията за тези избори. Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо-версията с конкретния брой. Демо-версията е да покажем начина на гласуване - брой страници и т.н. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на "Сиела норма" с въпрос за колко време може да изготвят нова демо-версия. Не е важно да има всички номера, важно е да се покаже на избирателите как да ги открият, обясни Росица Матева.

Софтуерът на машините вече е предаден на ЦИК. Изискахме становища във връзка с авторските права на софтуера, допълни тя.

За контролните проверки, които ЦИК може да направи, Томов съобщи, че няма ограничение.

Дори да няма методически указания за гласуване извън страната, обучения ще има на база на указанията в страната. Днес изтича срокът за тези секции извън страната - имаме само един отказ, за секцията в Хонконг, обясни Томов относно гласуването в чужбина.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес