Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК още не е направила анализ дали машините или хората са броили правилно на 14 ноември

26 ноември 2021, 08:06 часа • 5657 прочитания

Още не сме имали време да направим анализ на машинното гласуване на изборите от 14 ноември – защото имаше президентски балотаж, имаше много за отчитане данни. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Матева говори предвид информацията, че има сигнали за разминаване между отчетени от машини гласове и преброени след това ръчно разписки. По думите ѝ, всъщност ставало въпрос за само една секционна избирателна комисия и 316 разписки, от които 309 валидни. Не се получавал обаче сборът от гласове за партиите спрямо общия брой разписки. Предполагам е човешка грешка, хората са били уморени, обясни Матева пред bTV.

Не всички машини все още са прибрани, като има такива, които се чакат от ЦИК. Машините са собственост на държавата, но що се отнася до правата за ползване на софтуера предстои да се изясни всичко – дали не трябва да се прави нещо допълнително.

Матева заяви и, че "Сиела Норма" поискала глоба за председателя на ЦИК Камелия Нейкова, защото не позволи разпечатване на прочутите вече 228 машини, заради които стана скандал в седмицата преди 14 ноември.

Що се отнася до 5-те смарткарти от една от секциите в Бургас, които не бяха намерени за изборния ден, се оказа, че са намерени същата вечер. Още като се разбра за случая, от Районната избирателна комисия казаха, че тези карти работят само за машините в секцията и за никои други.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес