Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК определи правилата за хеш кода за машините

09 октомври 2024, 07:33 часа • 329 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи правилата и условията , по които да се извърши довереното изграждане на изходния код за машините за гласуване на изборите на 27 октомври, съобщи БНР. При процедурата право да присъстват имат представители на партиите, коалициите и инициативните комитети , които са регистрирани за участие, представители на Българската академия на науките, на неправителствени организации регистрирали наблюдатели, в поне два от последните четири проведени избора, както и експерти определени от ЦИК.

Още: Четирицифрени заплати за председател, заместници и членове на РИК

Ще се доверим ли на машините пред хартиената бюлетина?

Със свое решение ЦИК ще определи часът и мястото когато ще се проведе процедурата по доверено изграждане на изходния код за машините за гласуване , а министерството на електронното управление осигурява така наречената защитена среда .Това е обособено помещение под постоянно видеонаблюдение и видеозаснемане, с контролиран достъп и в изолация от интернет свързаност . Специално определени членове на ЦИК ще генерират частни ключове, с които се заключва софтуера за да не бъде манипулиран.

Те се генерират по начин, който гарантира, че частният ключ няма да стане известен на друга страна в процеса на довереното изграждане, включително и на екипа по довереното изграждане. В тази част от процеса по доверено изграждане е забранено да се заснема и записва въвеждането на паролите от упълномощените членове на ЦИК. Хардуерната платформа , на която се генерират те , както и изходния код ще се съхранява в Централната избирателна комисия на място, непозволяващо нерегламентиран достъп. Следва и процедурата по валидация и визуализиране на системният хеш код на софтуера , който се обявява публично от ЦИК. Този код фигурира на всяка разпечатана от машина бюлетина и гарантира, че софтуера не е манипулиран. Секционните избирателни комисии са длъжни при стартирането на машината да направят проверка дали тя отпечатва бюлетина с генерирания хеш код в процедурата по доверено изграждане .

Още: ЦИК и партиите обсъждат назначаването на СИК-овете в чужбина

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес