Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цачева: Заради БСП няма да бъдат гарантирани влоговете до 100 хил. евро в КТБ

31 юли 2014, 07:49 часа • 33821 прочитания

Актуализация на бюджета категорично трябваше да има, но не на всяка цена, която ГЕРБ можеше да плати. Това заяви депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

Ние внесохме вот на недоверие по финансовата политика на правителството, а и се видя, че има неизпълнение по приходите. И сега, Коалиция за България забрави, че това е техният кабинет – и Пламен Орешарски, и Петър Чобанов подкрепиха актуализация, подчерта Цачева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според ГЕРБ сега дупката в бюджета по отношение на изпълнението на приходите е 1 млрд. лева. Тя няма да се попълни, подчерта Цачева. И посочи, че заради КТБ ще трябват поне 1,2 млрд. лева, а 700 млн. лева ще са необходими за оперативните програми. Фондът за гарантиране на влоговете няма да покрие нуждите, които ще възникнат заради КТБ и заради гаранцията на влоговете от до 100 хил. евро, категорична беше Цецка Цачева.

На въпрос тогава какво ще каже на хората, които очакват парите си от КТБ, Цачева отговори: „Да помнят, че ГЕРБ искаше оставката на това правителство над една година”. И добави, че прегласуване на бюджета може да има най-рано отктомври.

На въпрос защо в крайна сметка ГЕРБ се отметна от на практика готова актуализация, Цачева започна да увърта и накрая каза: „Във вторник (29 май) Коалиция за България мина всякакви граници”. Бившият председател на Народното събрание отвърна, че „обидите на Коалиция за България са прелели чашата”.

Цачева отрече, че ГЕРБ сега е избрала интереса си пред националния интерес. Актуализацията нямаше да мине заради процедурни хватки, заяви уверено тя.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес