Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цачева за условията в затворите: Изпълнили сме минималните условия

14 март 2019, 11:23 часа • 708 прочитания

Чрез промените в Закона за изтърпяване на наказанията изпълнихме минималните условия на международните стандарти за битови условия в затворите. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в парламента за условията в затворите.

Сред приоритетите на Министерството на правосъдието една от основните теми безспорно е състоянието и подобряване на условията в системата за изтърпяване на наказанията „лишаване от свободата“, както и за изпълнение на мярката „задържане под стража“, твърди Цачева.

Пилотното решение, постановено от съда в Страсбург, добило гражданствена всеизвестност като пилотно решение „Нешков“ е въвело до това да се направят значими изменения в Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража.

Чрез тези промени сме изпълнили минималните условия, които се изискват по международните стандарти, смята Цачева.

По думите й българският законодател е приел европейските критерии. „Това са минимум 4 кв. метра площ на всяко едно лице, което пребивава в тези заведения.

За сравнение искам да кажа, че въпреки тези критерии, Италия продължава да поддържа 3 кв. метра площ за един лишен от свобода.

След промените в законодателството, за които в момента сме подготвили последваща оценка на въздействие, предстои едномесечното й обсъждане, за да видим как действат тези норми.

Ако има необходимост българският парламент по предложение на Министерство на правосъдието и най-вече Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ да предложи промени в този закон“, допълни още Цачева.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес