Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският посланик: Сделката за Brexit носи сигурност на Обединеното кралство и на неговите европейски партньори

15 януари 2021, 22:40 часа • 1665 прочитания

"Чудесно e, че имаме сделка за Brexit. Тя носи сигурност на гражданите, на фирмите, на Обединеното кралство и неговите европейски партньори. Сделката урежда нулеви тарифи за двете страни, като това никога досега не е договаряно при търговски преговори от такъв мащаб". Това заяви в предаването “Панорама“ по БНТ британският посланик у нас Роб Диксън. Той допълни, че само за миналата година търговският оборот между Обединеното кралство и Европейския съюз е 688 милиарда лири.

“Сделката ни позволява да продължим уверено напред. 2021-ва ще бъде важна за Обединеното кралство. Поемаме председателството на Г-7 и на Съвета за сигурност, както и домакинството на Глобалната конференцията за измененията на климата КОП-26“, каза още той. “Над 200 000 българи живеят в нашата страна, а над 15 000 британски граждани живеят тук, в България. Тези връзки между двата народа са най-важни. Споразумението за оттегляне от ЕС дава на онези български граждани, които вече живеят в Обединеното кралство, сигурността, че ще продължат да работят, да живеят, да учат, да отглеждат децата си, да имат достъп до Националната здравна служба както досега“, каза Диксън.

“Българите, които към края на 2020-а са живели в Обединеното кралство, имат право до края на юни да се регистрират по схемата за уседналост. Както казах, това ще защити техните права – нещо важно и положително. Същото важи и за британците в България. Изказвам голямата си благодарност на българските власти за сътрудничеството при уреждането на тези въпроси. Промени, разбира се, има. Те се отнасят до желаещите да се преместят в нашата страна отсега нататък. Ние сме отворена, гостоприемна страна. Искаме хората да продължават да идват, да живеят, да работят или да учат в отличните ни университети. Това вече ще става по различен начин. Но възможността за българите остава“, допълни британският посланик.

По въпроса с кризата с коронавируса във Великобритания той заяви, че положението е особено тежко. “Наложи се да въведем строги мерки, стремим се да спазваме стриктно ограниченията. Един от положителните ефекти от напускането на Евросъюза беше, че успяхме да разрешим употребата на ваксини и да започнем ваксинациите възможно най-бързо. Към сряда в нашата страна са ваксинирани с първа доза над два милиона и половина. В кризата с коронавируса Обединеното кралство доказа, че е открит, активен, и важен играч на международната сцена“, категоричен бе той. “Разработената в Обединеното кралство ваксина е плод на уменията на учените, които живеят и работят в нашата страна. Можем да се гордеем с Оксфордската ваксина. Но тя е на Оксфордския университет и AstraZeneca, разработена е в сътрудничество с партньори по цял свят. Ще се разпространява не само сред британците, но и по цял свят. Ето как в кризата се откроява нашата роля в света“, заяви още посланик Диксън.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес