Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: От днес - пълна диверсификация (ВИДЕО)

01 януари 2021, 11:00 часа • 7272 прочитания

В първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция, през която вече ще преминава и азерски газ. С него е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и финансовият министър Кирил Ананиев.

Борисов обясни, че от днес в България има пълна диверсификация. Доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари, отбеляза директорът на "Булгаргаз", който също беше на инспекцията.

"Въпреки че бяхме обвинявани от някои политици, че този бюджет е страховит и разхищаващ, В края на годината ние завършваме вместо с 5,2 милиарда дефицит, ние завършваме с 3,6 милиарда дефицит, което означава 3% от БВП. Точно толкова са и проектите в нашите социално-икономически мерки, което означава, че ако днес ние нямахме пандемия, трябваше да завършим с нулев бюджетен дефицит", заяви финансовият министър Кирил Ананиев, като уточни, че сме и с най-ниския дълг в Европа заедно с Естония. 

"България е с най-ниския дълг и най-ниския дефицит в Европа. И някой да излезе и да каже, че сме безотговорни - просто нямам думи, толкова некомпетентност не съм виждал", заяви Борисов. Той подчерта, че страната ни е изключително стабилна въпреки пандемията и че продължават да се строят основните важни обекти. "С министър Ананиев направихме всичко възможно така да балансираме разходите, подпомагането на бизнеса, за ваксини, за хората на първа линия, да продължим с 10, 15 или 30% повишаването на доходите", заяви още Борисов, като благодари на министър Ананиев, че намира всеки месец по 106 милиона лева за допълнителните 50 лева за пенсионерите. 

"Обичай врага си, не си хаби нервите, а го обичай. С любов се отнасяме към всички, защото делата ни го показват, не може да ги направи друг", допълни премиерът. Той беше категоричен, че ваксините ще спасят света и ще отпушат икономиките.  

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес