Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бареков ще се кандидатира за президент, ако Радан Кънев го направи

22 октомври 2015, 12:20 часа • 4425 прочитания

Николай Бареков обяви, че ще се кандидатира за президент, ако Радан Кънев го направи.

„Кънев да не бърза да обединява дясното в България, без да се е чула думата на Бареков и ББЦ. Г-н Кънев в момента прокламира общи избори за президент на дясното и той щял да прави тези избори заедно с г-н Борисов и ГЕРБ и заедно с г-н Каракачанов от ВМРО. Г-н Кънев пропуска, че най-голямата консервативна партия не е ВМРО, а „България без цензура“. Ако подобни политически джуджета като Кънев излязат на избори за президент, отсега заявявам, че кандидатурата на Николай Бареков ще стои на дневен ред, и то като консервативна, дясна, националистическа кандидатура", каза лидерът на ББЦ и евродепутат в интервю за в. „Труд“.

Той посочи, че ББЦ е успяла да докаже на избирателите си, че не ги е предала, останала е в опозиция, срещу статуквото. "Партията си остава последователен критик на ГЕРБ, на реформаторите, на ДПС и не е влязла с тях в колаборация".

Бареков е категоричен, че ББЦ няма да предаде избирателите си и в София. "Нашият кандидат за кмет на София Мария Календерска, дори и да загуби изборите от г-жа Фандъкова, ще остане да работи в Общинския съвет за софиянци. Готов съм да се хвана на бас, че всички останали, които ще загубят тези избори със сигурност - Георги Кадиев от АБВ, Вили Лилков от РБ, г-н Джамбазки от ВМРО, както и г-н Нотев от “Атака”, на следващия ден, на 26 октомври, ще си приберат торбичките и ще се върнат в парламента на топло. Нито г-н Джамбазки ще се откаже да е евродепутат, за да е общински съветник, нито Кадиев и Вили Лилков ще се откажат да гласуват с управляващите в парламента", коментира Бареков като подчертава, че цинизмът на техните кандидатури е прекалено голям, което помага на ББЦ и Календерска.

"Цинизъм е да стоиш в парламента, да гласуваш с ГЕРБ през цялото време, а след това да излезеш в София и да кажеш, ама ние ще се борим срещу ГЕРБ", .уточнява той.

Лидерът на ББЦ посочва, че Календерска е спечелила младите хора със своята амбициозна програма за управление на София. "Тя не се бори за гласовете на циганите, които ще приберат по 20 лв. от ГЕРБ и ДПС и ще гласуват за тях в София. Напротив и ББЦ, и Календерска искат образователен ценз за гласуване", заявява още той.

Бареков припомя също, че Календерска е била първият човек в София, който каза, че България няма позиция по бежанската криза и това беше прието като теза от европейските консерватори. "Позицията на г-н Борисов е нелепа. Тя е: „Турция ни пази“. На Турция ли ще разчитаме? На Ердоган? Ако той реши, примерно, че Борисов му е крив и пусне милиони бежанци за 2 дена? Кой ще ги овладее в София? Заради беззъбата политика на правителството „Борисов“ България се превърна в троянски кон на Турция в Европа. Преди 10 година Костов постави като основен акцент неприемането на Турция в ЕС, а сега неговият наследник Радан Кънев участва в правителство, което не може да си брани границата. Сега Турция в замяна на осигуряването защитата на българската граница си издейства в Брюксел ангажимента на европейските лидери да поднови преговорите си за членство в ЕС", анализира евродепутатът.

Той посочва и че Календерска е била първият кандидат за кмет, който е лансирал идеята центърът на София да бъде разчистен, а ББЦ има и друга революционна идея - за национализация на циганските гета. Те да бъдат преместени от централните части на градовете, а на тяхно място да се построят административни сгради. „Новата тенденция ще бъдат точно партии като нашата, които искат реформи. Европейският съюз, Европейският парламент и Европейската комисия не могат да вземат нито едно ключово решение. Ние говорим, говорим, говорим и накрая нямаме решение", коментира още Бареков.

Той уточнява, че ББЦ участва на местните избори със самостоятелни листи във всички големи градове на страната - от Варна до Благоевград. "Имаме силни кандидатури в големи градове - Мария Календерска в София, Атанас Панчов във Пловдив, Катя Иванова в Перник, Йордан Лечков в Сливен", посочи Бареков .

„ББЦ ще отбележи завръщането си в големите градове, както на европейските избори миналата година. Там очакваме най-добрите резултати. Очакваме да имаме областни кметове. Това е така жадуваният от нас балотаж в София с г-жа Фандъкова и участието на Лечков на втория тур в Сливен. Имаме много силни кандидати и в малки общините. Те са над 10-15. Говорим за места като Разлог, Банско, Стамболийски, Първомай, Велики Преслав и т.н. Мисля, че ние ще бъдем един достоен балансьор в общинските съвети, защото аз не очаквам ГЕРБ да има мнозинство в съветите в големите градове“, заявява лидерът на „България без цензура“.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес