Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Дунчев алармира за незаконна сеч в горите на Копривщица

21 юли 2022, 09:06 часа • 4891 прочитания

Депутат от „Продължаваме промяната” Александър Дунчев алармира за незаконна сеч във вековна букова гора край Копривщица. Той показа видео, на което се вижда как камион връща дърва, след като е задържан без документи. Камионът, по думите им, не е задържан и е продължил с дейността си.

"Държава в горите няма. Камионът, който заснехме, работи за фирма „ДИП Богдан“, която е монополист на дърводобива в Копривщица. Подадохме сигнал, но на никои не му пука. Този камион продължава да обикаля горите и да си вози незаконно изсечена дървесина", разказа той в ефира на Нова телевизия.

Дунчев заяви, че се изсича незаконно вековна букова гора край Копривyица. "Има хиляди декари незаконна сеч. Ставало дума за милиони левове. Общинските горски не стъпват в гората, тотално безхаберие", каза още Дунчев.

"Одитори от Дания казаха, че такова нещо не се случва и в африканските държави. Сертификатуът на общинското горско беше спрян за три месеца. Основанието беше за 8 типа нарушения - незаконна сеч, незаконен транспорт, лош контрол", каза той.

Депутатът иска да премахне феодализацията в община Копривщица.  

Дунчев заяви, че е подал жалби срешу директора на общинското горско стопанство, който не е направил нищо, но до днес няма отговор на тези жалби. "Ако зависи от мен той отдавна да е уволнен", категоричен бе той.

"Сега, като е спрян сертификатът, има възможност директора да бъде отстранен. Това са милиони левове, които изтичат от общината", каза Дунчев и добави, че това е и възможност тези дърва да отидат в населението

ОЩЕ: Александър Дунчев: Ако БСП извадят алтернатива за промяна, ПП ще я подкрепят

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес