Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6000 подписа внесоха при Радев с искане за вето на забраната на ЛГБТИ теми в училище

12 август 2024, 17:32 часа • 2360 прочитания

Над 6000 граждани и 73 неправителствени организации са подкрепили подписка с искане президентът да наложи вето на поправките в Закона за предучилищното и училищното образование, се разбира от съобщение на коалиция "Заедно срещу насилието".

С промените, приети набързо миналата седмица, беше записана дефиниция за "нетрадиционна сексуална ориентация" и беше забранена "пропагандата" ѝ в училище. Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

"Внасяме искането си до президента за налагане на вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. До момента имаме събрани над 6000 подписа в подкрепа на нашето искане до президента за налагане на вето", каза пред БНР Деница Любенова от неправителствената организация "Действие".

Срещу приетите поправки стотици излязоха на протест. "Ние нямаме нужда от цензура! Нямаме нужда от пропаганда на „традиционни християнски ценности“! Имаме нужда да говорим за нашите преживявания, проблеми и страхове в безопасна и разбираща среда в училище! Имаме нужда от училища, които се борят срещу тормоза на ученици, които са или са възприети за ЛГБТИ+! Имаме нужда да бъдем чувани и разбирани, а не отхвърляни и нападани! Още: "Нищо ужасно не е станало": Николай Облаков от "Консерваторъ" за спорния анти-ЛГБТИ закон (ВИДЕО)

Имаме право на знание и достъп до информация по теми, свързани със пол, джендър идентичност и сексулно здраве! Този закон ще отприщи още по-силно насилието срещу ЛГБТИ+ учениците. Ние не можем да бъдем изтрити от обществото, защото не сме удобни!", написаха тогава организаторите на протеста веднага след приемането на промените.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес