Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще бъде ли сложен фактически край на българската маслодайна роза?

08 май 2020, 08:32 часа • 3543 прочитания

Десетки розопроизводители решиха да изкоренят своите маслодайни рози – заради ниската изкупна цена, предаде Нова телевизия.

Зорница Ранчева, която е един от протестиращите производители, се оплака, че горе-долу се работи на себестойност, защото изкупната цена е около 2-2,10 лева. Искаме обвързана държавна помощ на килограм розов цвят, а не на декар, както е в момента, подчерта Ранчева.

Тя отглеждат около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството й. За тази година вложените разходи за обработката на розовите градини за стопанството й възлизат на 50 000 лв.

Вече трета седмица розопроизводителите вече трета седмица алармират, че тази година се очаква изключително ниска изкупна цена за килограм розов цвят - между 1,50 и 2 лева.

Притеснява ги това, че с такава изкупна цена те няма да успеят да покрият разходите си и ще фалират. Повечето производители казват няма да започнат да прибират цветовете, ако цената остане под 2,50 лв., обясни пред БНТ председателят на професионалната асоциация на розопроизводителите Христо Николов.

"Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя, ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа секторът е обречен", каза Николов.

Има и оплаквания, че от Бюрата по труда няма помощ за розобера – имало много малко хора и те не вършели работа. Затова остава само опцията да се намират берачи, които са опитни, но те искат по 1 лев заплащане, а производителите не можели да дадат повече от 70 стотинки

Директорът на дирекция "Растиниевъдство" на Министерството на земеделието и храните Петър Кировски определи ситуацията като "сложна". И разказа как бил проведен преди няколко дни консултативен съвет, като там могло да се разкаже за всички проблеми. Ще има подпомагане, но мярката се намира в Европейския парламент и „се надявам, че към края на май ще има яснота по отношение на финансовия ресурс, който ще бъде разпределен”, обясни държавният чиновник. А чак към 30 юни щяло да се види какви производители и колко масиви са регистрирани. Решения ще има, увери Кировски.

Междувременно със заповед на министър Десислава Танева започна кампанията по идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Идентификацията стартира от Южна България и ще продължи до средата на месец юни. Тя се извършва всяка година във фенофаза „цъфтеж“, в началото на кампанията по розобера, чрез детайлни проверки на място в присъствието на собственика. Основната цел е да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло.

Насажденията от маслодайна роза се създават от сертифициран посадъчен материал, който трябва да отговаря на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал.

Преди кампанията за розобера: Какви са проблемите пред бранша?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес