Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С 4 600 000 лв. изграждат детска градина с басейн в Пловдив

21 декември 2020, 07:40 часа • 1004 прочитания

Две нови детски градини ще се изграждат през следващата година в район „Южен“ в Пловдив. Това съобщи заместник-кметът на общината с ресор строителство Пламен Райчев. Детската градина, разположена на булевард „Александър Стамболийски“, на която бе направена първа копка през септември, вече е на кота 0. Изграждането й се движи с ускорени темпове. Проектът за детската градина на булевард „Александър Стамболийски“ е на обща стойност около 4 600 000 с ДДС. Средствата са осигурени изцяло от общинския бюджет. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни. Фирмата изпълнител е „Запрянови – 03”.

Площта на парцела е в размер на над 5 300 квадратни метра, който е достатъчен за капацитет от 200 деца, разпределени в осем групи по 25 малчугани. Отделно близо 1 700 квадратни метра са осигурени за озеленяване. Детската градина ще е на два етажа и ще има физкултурен салон, който ще е разположен на 80 квадратни метра на първия етаж. Той ще съдържа съблекални за 34 деца, баня и тоалетна с умивалници. Всички външни зидове ще са топлоизолирани, съгласно нормативните изисквания. Пред всички входове ще има стълби и рампи, осигуряващи достъп на хора с увреждания. Дворът е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са четири къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Предвидени са и две чешми.

Заведението ще функционира като целодневна детска градина. Детската градина ще бъде снабдена със самостоятелна кухня, която е в състояние да покрие нуждите за изхранване на всички потребители. Предвидени са самостоятелно перално помещение е и товарен асансьор за улеснение на персонала при разнасянето на храната. Детската градина ще разполага и с плувен басейн и лекарски кабинет. Всяка група ще има собствена стая за игри, към която е обособен кът за хранене с маси и столове, както и спалня. Ще бъдат осигурени самостоятелна съблекалня с индивидуални шкафчета за всяко дете, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ. Предвидена е стая за почивка на учителите.

Предстои да стартира строежът и на още едно детско заведение в района, в което ще могат да се поберат пет групи. Проектът е на стойност 3,5 милиона лева, които се отпуснаха по проект, спечелен от община Пловдив по програма на Министерството на образованието и науката (МОН). Втората детска градина ще бъде построена в терен до ОУ „Стоян Михайловски“. В нея ще се отглеждат малчугани, разделени в осем групи (около 200 деца) и ще бъде разположена на 4 декара площ. В строителството се предвижда паркинг за родителите, басейн и спортен салон, които отговарят на всички съвременни изисквания.

"С тези две детски градини до голяма степен ще се реши проблемът с недостига на места в най-бързо растящия район на Пловдив, с най-много млади хора", посочи Костадин Язов - кмет на район "Южен". "Към момента около 400 деца посещават детски градини, които са разположени в подблокови пространства. "Местата не са особено подходящи за тази дейност, но нямаме други възможности на този етап“, допълни в заключение той.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес