Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отец Пантелеймон – духовна опора за малки и големи в Пловдив

01 май 2019, 18:50 часа • 20646 прочитания

Във времена като днешното, когато все повече хора обръщат внимание единствено и само на материалното, а ежедневният им живот е зает с битовизми, все още има личности, които опитват да върнат хората към духовната страна на нещата. Такъв може да се каже, че е отец Пантелеймон. Свещеникът, който служи в храм „Свети Климент Охридски“ в Пловдив, от години дава духовни наставления на малки и големи и опитва да ги върне към духовното.

Отец Пантелеймон е един от най-активните служители на църквата в града под тепетата и досущ като един съвременен будител запознава децата с християнските ценности и българските традиции. Предводителят на храм „Свети Климент Охридски“ води занимания с възпитаниците на всичките 8 детски градини в район "Западен". Той провежда срещи със всички желаещи деца всеки месец, като това продължава вече пета поредна година.

"На тези занимания аз им разказвам за традициите на християнските празници - Рождество Христово, Гергьовден, Великден, Богоявление... Децата живо се интересуват как се празнуват те, какви са традициите. Даже в детска градина "Боряна" пресъздадохме Бъдни вечер, Рождество Христово, обредите, съпътстващи тези светли дни - как се прикадява домът, какво се слага на трапезата“, разказва той. Именно от детската градина в квартал "Прослав" започна мисионерската дейност на отчето. Там преди 5 години той създаде така наречената Стая на доброто, в която разказва на малчуганите за християнските ценности.

Отец Пантелеймон води и предизвикалото много спорове и противоречиви реакции хоро в басейна на детска градина „Мир“ на Богоявление в Пловдив. Той изрази недоумение защо пресъздаването на един български ритуал е създал толкова крайни реакции сред хората. „Както показваме на децата какво се прави на другите християнски празници, понеже има басейни в две от градините, решихме да пресъздадем обичаите на Богоявление, като това се прави за трета поредна година. Скачат за кръста децата в басейна. Водата е топла, няма никакъв проблем. Правим малки групички от по 5 деца, за да не се струпват в басейна. Те се радват много и приемат добре всичко това“, категоричен е той. Отец Пантелаймон не разбира защо един такъв ритуал е предизвикал подобни реакции, особено на фона на увеличаващата се агресия и то сред младите хора.

Всички деца, които присъстват на беседите, имат разписани декларации за съгласие от страна на родителите. Те са дали разрешение и за ритуалите в басейна. Огромно е желанието да бъдат посещавани занятия при него, като в тях участват деца от предучилищните групи. "Ако на някое дете не му се слуша и не му се участва, никой не го кара насила. То си играе отстрани и се занимава с играчките, които са на разположение в детската градина", уточнява отец Пантелеймон. Истината обаче е, че това рядко се случва.

Малчуганите истински обичат свещеника и се радват изключително много, когато го видят, като чакат с нетърпение всяка среща с него. За това потвърждават и родителите им. Самият отец Пантелеймон е баща на три деца и разкрива, че често занятията протичат под формата на диалог между него и децата. Освен в градините, той води свободноизбираем предмет "Религия" и в основно училище "Васил Петлешков". "Не бих казал, че това са класически учебни часове, по-скоро това са срещи с децата, на които си говорим за напълно нормални, човешки неща и изобщо не става въпрос за крайности", категоричен е отец Пантелеймон.

Като свещеник в храм "Свети Климент Охридски", той бе и основният организатор на честванията по повод 1100-та годишнина от смъртта на един от първите български просветители и духовни закрилници. През ноември 2016-та година бяха организирани серия от събития, посветени на Охридския чудотворец, на които известни историци и общественици припомниха делата на Свети Климент.

Запитан защо е избрал пътя на вярата, свещеникът казва, че при него е станало някак естествено. Отец Пантелеймон е завършил образование за медицински лаборант, но още тогава е знаел, че не това е пътят му. Затова записва да учи „Богословие“ и тръгва по нелекия път на духовенството. Към настоящия момент той е протойерей на храм „Свети Климент Охридски“, който е един от общо двата в район „Западен“. Така освен че въвежда най-малките в общочовешките ценности, той е опора и на вярващите в района. По думите му обаче, хората в наше време са доста угрижени в материалните несгоди и рядко поглеждат към духовното.

„Извън големите празници, може да се каже, че в храма няма много редовни посетители. Повечето от хората напоследък идват на църква по-скоро като ритуал, свързан с някой празник, както е сега на Великден. Като че ли през другото време хората се сещат за вярата, когато имат сериозни проблеми, най-често здравословни. Когато сме добре, често забравяме за Бог“, отбелязва с горчивина отец Пантелеймон. „Отдадени на грижата за материалното, хората често забравят за истински важните неща, за това, което храни душата“, допълва той.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес