Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очакват се сериозни опашки пред изборните секции на 25 октомври в Пловдив

28 септември 2015, 12:19 часа • 3129 прочитания

Очакват се сериозни струпвания на хора и образуването на опашки пред секционните избирателни комисии (СИК) в края на деня на вота на 25 октомври. Това заяви за "Дарик радио" секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева.

Причина затова е, че на тези избори ще се гласува с 4 бюлетини - по една за кмет, общински съвет и районен кмет и отделна бюлетина за референдума. „Това неминуемо ще доведе до забавяне на процеса на гласуване, а съответно и до струпване и опашки пред секциите. Отделно очакваме затруднения и след края на изборния ден при обработката на бюлетините и протоколите“, обясни Топчиева.

И тази година изборните книжа няма да бъдат превозвани до общинската избирателна комисия (ОИК)с личните автомобили на членове на СИК, а ще бъде осигурен специален транспорт и охрана от община Пловдив. На предстоящия вот ще работят точно 3962-ма човека в 450 секционни избирателни комисии, като предстои те да бъдат официално назначени и обучени.

Топчиева припомни, че право да гласуват на предстоящите избори за кметове, общински съвет и районни кметове, имат всички български граждани, навършили 18 години, които не са под запрещение и постоянният или настоящият им адрес към 24 май тази година е в населеното място, където искат да гласуват. Това право имат и гражданите на Европейския съюз, които не са българи, но отговарят на горепосочените условия.

Малко по-различно седи обаче въпросът с гласуването за референдум. Право на вот за референдума имат само хората с постоянна адресна регистрация там, където искат да гласуват, към 10 август тази година.

„Разликата е, че за гласуване на местния вот се изисква шест месеца уседналост в населеното място, където лицето иска да гласува, а за референдума се изисква постоянен адрес“, обясни Топчиева.

По думите й е възможно, някои от хората да са в списъците за местен вот, но да ги няма в тези за референдума. „Това се получава понякога, заради различните периоди на настоящия и постоянния адрес“, допълни още секретарят на община Пловдив.

Затова тя препоръчва на желаещите да гласуват да направят навременна справка, дали са вписани в избирателните списъци.

„Ако има грешки или пропуски, те могат да бъдат поправени до 17 октомври, като се подаде заявление в районната администрация“, каза още Топчиева.

До 4 октомври пък е срокът, в който хората с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Ако в един район се съберат 10 или повече такива заявления, то Законът позволява да бъде създадена подвижна избирателна секция. Ако някой е пропуснал да подаде заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, но в района му има създадена таква секция, той може да подаде заявление за включване в нея до 19 октомври.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес