Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани алармират, че в община Септември ще добиват в нарушение минерална вода

28 юни 2019, 13:17 часа • 2318 прочитания

Инициативен комитет „Да спасим Община Септември“ алармира, че въпреки трите отказа за издаване на разрешение от Басейнова дирекция, Община Септември е избрала изпълнител за добив на минерална вода. Обществената поръчка за изграждане на сондажен кладенец е на стойност 200 000 лeва, съобщиха от инициативния комитет в писмо, изпратено до медиите. 

Освен липсата на разрешение, каквото е изискването по закон, в скандалната процедура няма заложено изискване за опит и ценз на изпълнителя. Освен законовите нарушения, има реална опасност при нерегламентираното сондиране да бъде пресушено съществуващото находище на минерална вода, дадено за управление на Общината.

В началото на месец юни инициативен комитет „Да спасим Община Септември“ подаде сигнал до прокуратурата за процедурата за изграждане на сондажен кладенец за добив на минерална вода. Община Септември получи правото да управлява минералното находище в с. Варвара от МОСВ въпреки протести на жителите на общината. Преди две години инициативният комитет сигнализира, че има сериозни опасения, че минералната вода се отдава на концесия на базата на непълен и неточен доклад за ресурсите на находището, изготвен от частна фирма.

Повече от две години гражданите сигнализират различни институции за нарушенията на кмета на общината Марин Рачев. Той бе арестуван преди малко повече от година при първата операция на Специализираната прокуратура срещу корупцията. Задържането му бе вследствие на изпратено от Софийска градска прокуратура постановление през декември 2017 г. към Специализирания наказателен съд. То включваше 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември.

Марин Рачев беше осъден за укриване на данъци в особено големи размери, като в края на май т.г. Окръжният съд в Пазарджик запорира имущество и сметки на свързани с него лица и фирми, заради иск на КПКОНПИ за над 9 млн. лв. Отделно Специализираната прокуратура му повдигна обвинения за умишлена безстопанственост и престъпления по служба за над 200 000 лв.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес