Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сан Ремо" започна с минута мълчание за жертвите от земетресението в Турция и Сирия

08 февруари 2023, 10:45 часа • 1461 прочитания

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия започна 73-ото издание на фестивала на италианската песен "Сан Ремо". На откриването присъства президентът на Италия Серджо Матарела – прецедент в историята на фестивала.

Присъствието на президента – аплодиран дълго от гостите в театър "Аристон", не беше единственото изключително събитие. На откриването бе чествана и 75-ата годишнина от създаването на италианската конституция. Това стана с изпълнението на националния химн от Джани Моранди в акомпанимент на зрителите в залата.

Темата за създаването на конституцията интерпретира световноизвестният италиански актьор и носител на "Оскар" Роберто Бенини. Той не само припомни, че Бернардо Матарела - бащата на президента Серджо Матарела, е бил един от създателите на конституцията, но трогна с изпълнението си цялата аудитория, съобщава БНР.

В конкурсната програма на първата фестивална вечер участваха половината от конкурентите или 14 от общо 28 певци. От тях първи пяха Анна Окса и Джанмария.

Очакванията са за голям телевизионен и радио интерес, тъй като обществената медия РАИ излъчва директно фестивала. В интернет фестивалът може да се гледа чрез RaiPlay. Рекламният интерес към "Сан Ремо" възлиза на над 50 милиона евро.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес