Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страхотна победа за Фетел в едно невероятно състезание!

26 юли 2015, 17:48 часа • 19352 прочитания

Кой казва, че Формула 1 била безинтересна? Няма врачка или анализатор, които, ако ми бяха казали какво ще се случи в Унгария, щях да им повярвам. Това бе едно ненормално състезание, нещо, което не се е виждало повече от 2-3 пъти в 30-годишната история на GP на Унгария. В това лудо, лудо състезание видяхме невероятен екшън, драма, катастрофи, наказания... А в цялата таза драма Себастиан Фетел бе единственият, който завърши без абсолютно никакъв проблем. Вторият успех на Себ през сезона е негов 41-ви кариерен (първи в Унгария), с което той се изравни по победи с легендата Аертон Сена. А тя дойде на фона на невероятната доминация на Mercedes, които днес, на „Хунгароринг“, се провалиха с гръм и трясък. А първите два дни от състезателния уикенд не подсказваха нищо подобно, след като Хамилтън буквално даде най-добри времена в трите свободни тренировки и след това в трите части на квалификацията. Но за това точки не се дават.

Тях ги раздават в неделя. А добрите точки в Унгария исват след задължителен добър старт. Но нищо такова не се случи за двамата пилоти на Mercedes на първа стартова редица. Както и във Великобритания преди три седмици, Хамилтън и Розберг буквално бяха отвяти на старта. Тогава т Williams, а сега от Ferrari. От трета позиция Фетел мина покрай Хамилтън като спрял. Още по-интересното бе, че Райконен, стартирал 5-ти, излезе от първи завой 2-ри. След него остана Розберг, а едва четвърти – Хамилтън. Явно проблемите със стартиращата система въобще не са оправени, но това вече няма никакво значение. Днес, след последния старт преди лятната почивка, Себ Фетел ще може да си почива с огромна усмивка на лицето. Такава най-после ще грейне и на лицата на д-р Хелмут Марко и целия екип на Red Bull. Данийл Квият и Даниел Рикиардо взеха второ и трето място на подиума, но Рикиардо не бе особено доволен от третата позиция.

Но до този изход се стигна след страхотни обрати. След като се смъкнаха дот трета и четвърта позиция след старта, Розберг и Хамилтън ни забъркаха коктейла за драмата, която щеше да последва. В шикана Хамилтън изпусна точката за спиране, в резултат на което мина през зоната за сигурност и се върна на трасето 10-и. Той се оплака по радиото, че Розберг го е засякъл, но от повторението не изглеждаше да е така. В този момент Розберг вървеше трети зад Фетел и Райконен, но с всяка изминала обиколка те отваряха по-голяма разлика с него. В същото време Хамилтън караше като обезумял, за да демонстрира, че на „Хунгароринг“ може да се изпреварва. При първите влизание в бокса пилотите на Ferrari сложиха отново меките гуми, докато Розберг – по-твърдата смес. Хамилтън също сложи по-меките гуми и буквално летеше по пистата. Той изпреварваше пилот след пилот и успя да стопи огромното си изоставане от Розберг на 5-7 секунди. В този миг дойде и драмата за Кими Райконен, която лиши Scuderia Ferrari от двойна победа днес. Една от хибридните системи в болида на Ледения се повреди и той изгуби темпо.

Но това бе само началото. В обиколка №44 се случи катастрофата на Нико Хюлкенберг. На старт-финалната права, с доста над 300 км/ч, предното крило на болида на Force India се откачи и се пръсна на безброй парчета, а болидът спря неуправляем в предпазните бариери. За щастие – без никакви последствия за Нико.

Използвайки позицията си на пистата, Розберг и Хамилтън влязоха едновременно в бокса. И тук бе разковничето на трагедията зи Нико. Когато всички очакваха, че той ще сложи меките гуми и ще е основен претендент за победата, германският пилот предпочете отново да заложи на твърдите и по-бавни гуми. Защо? Люис също, но за него това бе задължително. Двамата пилоти на Ferarri също трябваше по план да сменят с по-твърдите гуми, докато Рикиардо сложи по-меките. Очаквано на пистата излезе колата за сигурност, защото трябваше да се разчистят отломките от болида на Хюлкенберг. В този момент отпред бяха Себ и Райконен (но с много бавен на старт-финалната права болид), следвани от Розберг и Хамилтън, след тях бе Рикиардо.

В този ред дойде рестартът на състезанието, при който най-големия губещ бе Хамилтън. Незнайно защо, но той бе изключително бавен при рестарта. Рикиардо го атакува, но, за да запази позицията си, Люис го удари. В резултат разруши предното си крило, а Рикиардо продължи с леки повреди. Британецът влезе в бокса за смяна на предното си крило, а няколко обиколки по-късно бе наказан с минаване през бокса за тази катастрофа. Това реално означаваше край на състезанието за него. Тогава бе 14-ти в колоната. Но не. От бокса му казаха да даде газ, защото „само“ на 20 секунди пред него бяха пилотите от зоната на точките. И той го направи. Буквално полетя по пистата. Междувременно Райконен вече бе отпаднал, но развръзката тепърва предстоеше. Рикиардо бе много по-бърз от Розберг и го атакува в първи завой. Двамата обаче се удариха, при което се спука задна лява гума на Нико, а Даниел остана без преден спойлер. Той обаче стигна по-бързо до бокса, докато Розберг трябваше да мине цялата обиколка по джанта. Но за това нещо си е виновен самият той, защото не рискува да кара с по-бързите гуми, а заложи на по-бавните и по-сигурни гуми. В противен случай той едва ли щеше да се окаже в ситуацията да се бори с Рикиардо, а вместо това той щеше да атакува (и вероятно изпревари) Фетел за победата. В крайна сметка Нико остана едва 8-и и провали огромния шанс дадогони Хамилтън по точки, който отново завърши пред него – шести! След като нямаше абсолютно никакъв късмет, мина веднъж през зоната за сигурност и цели два пъти повече през боксовете от Фетел. Но пак казвам, Розберг сам викна неволята при себе си и мисля показа днес, че няма хъса за победа, който се иска от един шампион.

Унгария бе най-големият пробив за McLaren, най-после. Много съм щастлив и доволен от факта, че Алонсо финишира 5-и, задържайки снеистови усилия зад себе си Люис. Бътън пък завърши 9-и. Точки още взимат: Верстапен (4), Хамилтът (6), Грожан (7), Розберг (8), Ериксон ( 10).

Трябва да се отбележи и фактът, че GP на Унгария бе съпътствано с изключително много наказания, като Пастор Малдонадо може би ще влезе в историята, след като бе наказан цели 4 (без да съм сигурен, но 3 пъти определено) пъти.

Преди лятната почивка Хамилтън ще отдъхва с 21 точки аванс (202) пред Розберг (181), който вероятно няма да забрави това състезание и то ще му тегне много. Хамилтън отново го победи, след като бе отчайващо по-назад от него след първата обиколка. Проблемът за Нико е, че на 20 точки отзад дебне Фетел (160).

Сега следва дълга лятна почивка, след която екшънът ще се поднови в Белгия, на може би най-интересната писта в целия календар. И тогава пилотите ще потеглят без системи за подпомагане на стартирането!

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес