Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-младият крал на Moto GP

11 ноември 2013, 15:37 часа • 21519 прочитания

Марк Маркес написа нова страница в историята на моторните спортове. Той стана най-младият световен шампион в историята на Moto GP, след като завърши трети във финалното състезание във Валенсия.

Всичко, което трябваше да направи Маркес бе да завърши поне на 4-то място в Испания, за да бъде сигурен, че пилотът на „Ямаха“, Хорхе Лоренцо, няма да може да го измести от първото място в генералното класиране. Постижението на Маркес го превръща в най-младия шампион след Фреди Спенсър, който го е постигнал на 21 години – през 1983г. Марк Маркес  е и първият новак, който постига това в „кралския“ клас, едва след Кени Робъртс, който спечели титлата през 1978г., информира belfasttelegraph.co.uk.

Спечелената от пилота на „Хонда“ титла бе наградата му за невероятния дебютен сезон. Отиващият си шампион Лоренцо пък спечели състезанието във Валенсия, но това не бе достатъчно, за да навакса разликата от 13т. преди началото на надпреварата в неделя.

„Чувставам... не мога да го опиша. Това е сбъдната мечта – може би прекалено рано, защото не очаквах да се боря за титлата този сезон“, споделя Маркес.

„Опитах да забавя групата в първите 7-10 обиколки, показахме най-доброто от нас и когато видях, че другите пилоти не могат да наваксат темпото, опитах да спечеля поне тази битка. Марк спечели заслужено, така че днес е неговият ден“, споделя пък Хорхе Лоренцо.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес