Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интензивна тестова програма за Peugeot 2008 DKR

24 септември 2014, 14:46 часа • 86059 прочитания

Обратното броене преди старта на рали „Дакар 2015“ вече започна, а екипът Peugeot-Total продължава с тестове на страховития Peugeot 2008 DKR при ускорено темпо с трите си звезди зад волана му, включително Сирил Деспре, който ще се изправи срещу конкуренцията за пръв път на четири колела.

След шейкдаун тестовете във Френуз, Монтерей и Крузо във Франция, звярът демонстрира а издръжливостта си на скалист терен в Шато Ластур, Франция. По програма се извършват уточняване на промените, направени по шасито и охлаждащата система. Интересното е, че за пръв път на този тест зад волана се редуват трите екипажа на отбора.

За Стефан Петерханзел този автомобил е истински културен шок: „Преминаването ми към управление на автомобил с единично задвижване променя всичко!“.

“Никога преди не съм пилотирал автомобил с толкова голям ход на окачването. Първата голяма изненада е начинът, по който Peugeot 2008 DKR поема дупките и компресиите. Свикнал съм винаги да бъда подмятан в кокпита като парцалена кукла, но поведението на Peugeot 2008 DKR е безкрайно по-ефикасно и плавно. Всеки път, когато се уплаша от предстоящ удар, окачването и огромните колела го абсорбират. Това е успокояващо чувство, което ти позволява да преминаваш над дупките със 120 или 130 км/ч, а не само с 80 км/ч. Ще трябва да адаптирам стила си на пилотиране...”

Дебютът на Сирил Деспре на 4 колела е изключително задължаващ в отбор, който тръгва с амбицията за спечели ралито при първото си появяване... с автомобил с един задвижващ мост. Бившият мотоциклетист е 5-кратен победител на две колела в „Дакар“. Първите впечатления на Деспре: “Това беше лудо! Във всяка възможна област, далеч по-добре е, отколкото съм си представял, че ще бъде! И по-важното, все още съм много далеч от това да натисна до дупка газта и да изследвам пълния му потенциал...”

Жил Пикар, двукратен победител в „Дакар“ с Люк Алфон, и самият той бивш мотоциклетист, е много доволен от 4-колесния дебют на новия си пилот: “Това момче ме впечатли. Той има много чист стил на пилотиране!”

Със сигурност това ще отборът, екипажите и автомобилът, към които ще бъдат отправени най-много погледи през януари, когато керванът потегли. Дотогава обаче има много време, а тестовете тепърва набират скорост.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес