Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дисквалифицираха Даниер Рикиардо от GP на Австралия

16 март 2014, 17:24 часа • 14041 прочитания

Днес Даниер Рикиардо направи страхотно представяне в домашното си състезание, но радостта му бе помрачена няколко часа по-късно. Той и неговият Red Bull бяха дисквалифицирани от класирането заради неспазване на точката от правилника, касаеща горивния поток. Както знаете, тази година се ограничи максималното количество гориво, което болидите могат да носят на борда си. Максимумът е 100 кг. Има обаче и ограничение на дебита на горивния поток, който е 100 кг/ч. Именно по този параграф е нарушението в болида на Red Bull, като стюардите отбелязват, че той „постоянно“ е нарушавал това правило.

От Red Bull излязоха веднага с опровержение и заявка за контестация на това решение, но тя едва ли ще бъде уважена. Все пак ще трябва да изчакаме. Преди дни от ФИА заявиха твърдото си намерение, че ще бъдат абсолютно безкомпромисни по отношение на горивото. Въпреки това се появиха информации, че в петъчните сесии Mercedes също са били нарушили този правилник.

След дисквалификацията всички се предвижват с по едно място напред, което означава, че невярващия на постижението си Кевин Магнусен вече е втори, а съотборникът му Бътън – трети. Алонсо става четвърти, Ботас пети, Хюлкенберг шести. Съотборникът му в Force India Серхио Перез взима последната точка за десетото място, а пред него са Квиат, Верн и Райконен.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес