Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да си спомним за великия - 20 години от смъртта на Айртон Сена

01 май 2014, 01:10 часа • 81835 прочитания

Днес се навършват 20 години от една от най-големите спортни трагедии - смъртта на великия бразилски пилот от Формула 1 Айртон Сена.

Според мнозина Сена е най-великият, който е сядал зад волана на най-високите скорости в света. Бразилецът завинаги ще бъде помнен от феновете на Формула 1 с неукротимия си темперамент.

Като малък Айртон има проблеми с координацията и този факт подтиква баща му да му даде карт с двигател от косачка с мощност от 1 к.с. , когато Сена е 4-годишен. Тъй като по закон не може да участва в състезания по картинг, докато не навърши 13, печели първото си състезание на 1 юли 1973 г.

Във Формула 1 Сена се появява през 1984 година и се състезава за отбора на "Толеман". Айртон се качва на подиума с две трети места в Италия и Португалия. В края на сезона Сена е на 9-то място с 13 точки, а шампион е Ники Лауда с "Макларън".

Следват три години с тима на "Лотус", където почва да се оформя съперничеството с Ален Прост. През първите си две години в отбора има общо четири победи, а през 1987 година завършва на трето място при пилотите.

От 1988 година идва звездният миг - "Макларън". Там е рамо до рамо с Прост, но само на хартия - двамата не крият неприрязънта си един към друг. Сена печели още в първия си сезон титлата, а през 1989 година става голямата драма. Тогава, на "Сузука", двамата с Прост се сблъскват, като французинът не отстъпва на Сена, когато бразилецът опитва и за малко не го изпреварва, но заради катастрофата и двамата са аут от пистата. Колата на бразилеца обаче не е повредена непоправимо и стюардите я връщат обратно, но Сена е дисквалифициран, защото не се е върнал от мястото, откъдето е напуснал трасето. Затова Прост става шампион, а след края на сезона отива във "Ферари".

"Реваншът" е само година по-късно. Тогава, пак в Япония, Сена и Прост са първи и втори на старта. Бразилецът обаче е в по-мръсната част на пистата и иска стартовата решетка да бъде пренаредена. Първоначално това е прието, но впоследствие нещата остават както са били. Сена е бесен и се заканва, че няма да пусне Прост на първия завой каквото и да му струва. И действително бразилецът изхвърля Ален, след като французинът е по-напред с половин кола, но това не е достатъчно. Шампион става Сена.

Трагичният ден


Сена взема трета си титла през 1991 година, а през 1994 година вече е част от тима на "Уилямс-Рено". На 1 май, в състезанието на "Имола", кариерата на брилянтния пилот приключва неочаквано, бързо и трагично. Точно когато води, неговият FW16B получава повреда, не променя посоката си на движение на влизане в завоя "Тамбурело" и се удря в бетонната стена край него. Айртон получава сериозна мозъчна травма, изпада в кома, а няколко часа по-късно, след като е установено, че липсва мозъчна дейност, семейството му разрешава да бъдат спрени животоподдържащите системи.

За проклетия сезон’1994 си спомня и съотборникът на Сена в „Уилямс” Деймън Хил - световен шампион във Формула 1 през 1996 година. „Колата не се държеше както Айртон очакваше още далеч преди да стигнем до Сан Марино и той не беше доволен, че не може да я натисне така, както трябва. Оплакваше се, че болидът е твърде тесен и това е причината да има сериозна нестабилност. Затова и имаше голямо напрежение дали най-после Айртон ще се разпише с победа”.

Преди фаталният ден на квалификацията, Роланд Ратценбергер загива след удар със 195 км/ч, което разтърсва жестоко Сена, а е известно, че Айртон е много силно религиозен - той е ревностен католик. Големият приятел на Сена, Рубенс Баричело, също претърпява ужасен инцицент на шикана „Варианте Баса” по време на тренировката. Със своя „Джордан” Баричело се преобръща и изпада в безсъзнание. Сена е ужасен и плаче, убеден, че нещо не е наред и че Бог му е подготвил изпитание.

В нощта преди фаталното състезание Сена разговаря до късно с Франк Уилямс, собственикът на тима. Мнозина са убедени, че Сена е бил готов да не се състезава в Сан Марино, но повечето му колеги вярват, че бразилецът изобщо не си е и помислял да не излезе на пистата. „Когато си пилот, знаеш рисковете и Айртон също беше наясно. Сърцето на пилота е свързано с автомобила му”, казва колегата му Мартин Бръндъл.

„В този ден Айртон беше като светкавица – невероятно бърз”, спомня си Хил. И няма как да е иначе, защото бразилецът е на 20 точки зад Михаел Шумахер. Но на седмата обиколка, на „Тамбурело”, болидът на Сена се разбива в бетонната стена  – при това без дори видимо бразилецът да успее да завие. Всичко става пред погледа на Шумахер, който по-късно споделя, че преди удара е видял нестабилност в колата на Сена. BBC веднага спира живото предаване, защото камерите заснемат кръвта на Сена, който не помръдва и не излиза, а главата му виси безжизнено.

Информацията за обстоятелствата около смъртта му е много бедна, но въпреки това безспорен факт е, че причината за кончината на пилота е фаталната рана в областта на дясната вежда, причинена от пробилия каската носач от предното окачване, счупен заради сблъсъка с бетонната стена. Причината за повредата, довела до невъзможността на автомобила да завие преди фаталния сблъсък и до днес не е ясна.

Смъртта на Сена е национална трагедия за Бразилия - там е обявен тридневен траур, за да могат всички желаещи да минат покрай ковчега и да се сбогуват с големия пилот. След 20-минутно опело за най-близките, в Ибирапуера парк, вратите към залата с ковчега са отворени. Опашката от желаещи да се сбогуват вече е дълга почти шест километра.

Въпреки че от скръбния момент минаха 20 години, рекордите на Сена във Формула 1 са неизброими. Той е водил в 2982 обиколки, спечелил е 610 точки в кариерата си, участвал е в 161 състезания, има 65 полпозиции и 41 победи. В периода 1988 - 1989 година печели осем пъти поред първо място в стартовата решетка - рекорд и до днес. Той е най-младият пилот с "Голям шлем" - полпозишън, победа, най-бърза обиколка и води цялото състезание. Това става в състезанието за Голямата награда на Португалия през 1985 година, когато Сена е само на 25 години и 10 дни.

Поклон пред паметта ти, шампионе!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес