Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вицешампионът при юношите Димитър Ташев с първи голям дебют при мъжете

06 юни 2024, 12:06 часа • 3224 прочитания

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.


Димитър Ташев е български атлет, участващ на троен скок. Роденият 2002 година състезател представлява отбора на СКЛА Михаил Желев - Сливен под ръководството на треньора Атанас Иванов. Атлетът показва таланта си през 2021 година, когато става вицешампион на Европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Талин с личен резултат от 16.18 м. Ташев е и 3-кратен национален шампион на троен скок.

Димитър Ташев

По-рано през 2021 г. преди успеха му на Европейското, той печели два медала на балканските първенства за юноши и девойки под 20 години, като постига успехите си с непрекъсната серия от подобряване на личните си резултатите: 15.20 – бронзов медал на Балканския шампионат в зала в София, 15.11 – сребърен медал на Балканския шампионат в Истанбул, 15.78 - 4-то място на Балканския шампионат при мъжете в Смедерево, 16.18 на еврошампионата в Талин – резултата, осигурил среброто в Талин. Серията на Ташев обаче е прекъсната по доста нелеп начин на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Найроби, където българинът е определян като фаворит за медала. За съжаление, той дава положителна проба за коронавирус и няма възможност да вземе участие на пистата.

Димитър Ташев ще представя България на трон скок на Европейското в Рим

Сезон 2022 е белязан от контузии за младия ни атлет, като той не успява да развие резултатите си. След дълго лечение и редица неубедителни резултати той се връща с нови сили за началото на 2023 година. На шампионата за мъже и жени той успява да се събере от 6-тия път и прави шампионски опит от 15.92 м, с който си осигурява златния медал. Той печели квота за Европейското за юноши и девойки под 23 години в Еспоо, където завършва на 8-мата позиция в крайното класиране.

Димитър Ташев

2024-та година започва с две участия на Ташев извън класирането - 15.87 и 15.80 м, с които резултати си печели правото на участие на Балканското първенство за мъже и жени в зала. На арената в Истанбул атлетът ни се приземява на 15.57, с което си подпечатва 9-тата позиция.  Само седмица по-късно виждаме Ташев в добра светлина. Той прави два добри опита за второто място от 16.01 и 16.00 м, като се вижда, че при по-добри обстоятелства може да постигне много по-висок резултат.

Европейският вицешампион при юношите Димитър Ташев атакува тройния скок при мъжете в Рим

От началото на летния сезон Ташев записва 4 старта в подготовката си за Европейското първенство за мъже и жени в Рим. Първото му участие е на гръцка земя, където започва с 15.60. Следва участие на международния турнир "Пловдив", завършило с 15.65 и първото място. Само 3 дни по-късно той е на "Самарско знаме" в Стара Загора, където постиха 15.80 отново за златото. На 19 май е последният старт за Ташев, когато не се представя по най-добрия си начин и записва 14.63 на международния турнир в Гърция.

Димитър Ташев

Димитър Ташев ще бъде вторият представител на България на сектора на Европейското първенство (другият е Лъчезар Вълчев - най-младият български участник в Рим). Надпреварата на троен скок при мъжете ще започне с квалификации в неделя на 9 юни от 11:45 часа българско време и ще завърши с финал във вторник на 11 юни от 21:55 часа.

ОЩЕ: След кошмарна контузия: Габриела Петрова отново ще скача за олимпийската мечта

Снимки: Списание АТЛЕТИКА

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес