Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Треньорът на Нургюл Салимова към Виктор Николаев: Казахте нещо много заблуждаващо

21 август 2023, 07:26 часа • 26697 прочитания

Това, което казахте, е много заблуждаващо - това заяви треньорът на Нюргюл Салимова Живко Жеков в коментар пред Нова телевизия, опонирайки на водещия Виктор Николаев. Жеков поправи водещия при какви правила ще се играе шах днес, след като Николаев заговори как всъщност щяло да се мине в игра за по "мисля 10 секунди на ход".

ИЗВЪНРЕДНОСлед убийствена драма - Нургюл Салимова спечели любовта на милиони!

Какво означва това според правилата на ФИДЕ - партия по ускорен шах, при която ако пак има равенство, вече се отива на партия "блиц". Партия "ускорен шахмат" е тази, при която всички ходове трябва да се направят във фиксирано време от повече от 10, но по-малко от 60 минути за всеки състезател или при която сумата от основното време плюс 60 пъти допълнителното време е повече от 10, но по-малко от 60 минути за всеки състезател. "Блиц партия" е тази, при която всички ходове трябва да се направят във фиксирано време от 10 минути или по-малко за всеки състезател; или при която сумата от основното време плюс 60 пъти допълнителното време е равна или по-малка от 10 минути за всеки състезател. За Жеков Нюргюл е по-силна в "блиц"-а.

"Това, което предстои, са дузпи", заяви треньорът. Мачът почва в 14:00 часа, като няма краен срок за финал.

Да се наспи добре, без страх, без паника, просто да извади острия нож - това е рецептата за успех според Жеков. Късметът ще играе основна роля, добави той.

Говорихме снощи доста време - разочарована е, че пропусна победата вчера, но и Горячкина направи пропуск. Мисля, че нещата се развиват нормално, заяви той.

ИЗВЪНРЕДНОСлед убийствена драма - Нургюл Салимова спечели любовта на милиони!

ОЩЕ: Нургюл Салимова бе близо до титлата по шахмат, но всичко ще се реши в тайбрек утре (ВИДЕО)

Няма пари за шах

Шахът не е олимпийски спорт, не е колективен спорт и няма административно схема, по която ако някой пробие, да може да получи държавни пари, категоричен беше Жеков.

"Тя постигна повече, отколкото сме си мечтали", каза Жеков.

ИЗВЪНРЕДНОСлед убийствена драма - Нургюл Салимова спечели любовта на милиони!

ОЩЕ: Нургюл Салимова след грандиозния успех: Не мога да осъзная какво се случи (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес