Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на МОК заклейми Русия заради допинга

06 декември 2017, 06:25 часа • 1426 прочитания

Допинг нарушенията на Русия са "безпрецедентна атака срещу интегритета на Олимпийските игри и на спорта". Това заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Снощи Бах оповести решението на МОК Русия да не бъде допусната до Зимните олимпийски игри в Пьончан в началото на следващата година, припомня БГНЕС.

"След следването на нужните процедури, Изпълнителното бюро на МОК реши да наложи пропорционални санкции за систематичните манипулации, за да защити чистите атлети“, обясни Бах. Разследването на МОК, продължило няколко години, е доказало държавната политика за употреба на допинг в Русия, чийто връх е настъпил по време на Олимпиадата в Сочи през 2014-та година. МОК вече отне голяма част от медалите на руските атлети от Сочи.

От Международния олимпийски комитет обявиха, че определени руски атлети ще могат да участват на Олимпиадата в Пьончан като неутрални атлети, при положение, че докажат, че нямат нищо общо с Руската антидопингова лаборатория.

"Това трябва да сложи край на този трагичен епизод и да подейства като катализатор за УАДА за приемането на по-ефективна антидопингова система", коментира Бах.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес