Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отрязана коса и изтеглена кръв не помогнаха: Боркиня завърши в болница, след като надвиши кантара

08 август 2024, 13:06 часа • 1671 прочитания

Медалите в женската борба в категория до 50 кг на Игрите в Париж вече бяха раздадени. Но финалът в дисциплината бе предшестван от съкрушителната дисквалификация на една от финалистките. На 6 август, ден преди големия финал, индийската сътезателка Винеш Фогат, която трябваше да се бори за отличията, се оказа със 100 грама над допустимата маса. Малко по-късно тя беше забелязана да се разхожда облечена с дрехи за изпотяване. И цяла нощ се е борила да свали излишното тегло.

Дисквалификацията, коствала олимпийския медал и здравето на индийска състезателка

Всяка категория от борбата във френската столица се провежда в рамките на два състезателни дни. Медицинският контрол и претеглянето се провеждат сутринта на първия ден. През втория борците, които са се класирали за финалите и репешажите, се претеглят отново. Според "India Today" Винеш е колабирала веднага след кантара и е била откарана в болница. Предполага се, че става дума за дехидратация. Отделно по БНТ казаха, че са отрязали от косата ѝ и са ѝ взели кръв, за да свалят от теглото.

Винеш Фогат

Въпреки усилията ѝ, Фогат все пак не участва на големия финал. А едва ли след случките от предния ден би била и в най-доброто си състояние да се бори за медал. На финала индийката трябваше да се изправи срещу Сара Хилдебрандт от САЩ, поставена под номер 6. Но след стеклите се обстоятелства американката се пребори със съпротивата на Юснейлис Гусман, за да спечели първо олимпийско злато.

Преди няколко часа излезе информация, че Фогат е решила да сложи край на активната си кариера, след дисквалификацията и случилото се на състезанието в Париж. Преди олимпийското си участие индийката участваше в по-горна категория.

ОЩЕ: Нокаут в Токио, злато в Париж: Олександър Хижняк е новият олимпийски шампион в категория до 80 кг!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес