Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не Ноа Лайлс, а 18-годишен е най-бързият човек на света

08 август 2024, 13:47 часа • 1149 прочитания

На сутринта след като американският спринтьор Ноа Лайлс беше обявен за най-бързия човек на земята, 18-годишен любител на шахмата, който все още живее вкъщи с родителите си, спря Лайлс в олимпийското село, за да поправи шампиона в спринта: "За съжаление", казал Сам Уотсън на Лайлс, "аз съм най-бързият човек на света." Представете си първоначалната изненада на Лайлс предвид този особено смел коментар на тийнейджъра, а след това си представете пълния му шок, когато научи, че Уотсън не е далеч от истината.

"Най-бързият човек на света" 

Лайлс със сигурност може да претендира, че е най-бързият човек на земята, но по хоризонтала, но Уотсън може да каже същото за себе си..по вертикала. Олимпийските игри не са място, което предразполага към споделяне на славата, но този случай е точно такъв - двамата най-бързи в света. Единствената разлика в този момент е, че Лайлс вече затвърди думите си с олимпийска титла, докато Уотсън тепърва ще трябва да се докаже във финала по скоростно катерене на Игрите в Париж днес.

САм Уотсън

Уотсън е новото лице в света на скоростно катерене, вундеркинд в спорт, който се развива с всеки изминал ден. Във вторник той подобри световния рекорд - за трети път в рамките на три месеца. Пред препълнената зала 18-годишният състезател изкачи еквивалента на 5-етажна сграда за 4,75 секунди, като един истински Спайдърмен.

Революцията в скоростното катерене

Когато през 2021 година скоростното катерене е отделено като самостоятелна дисциплина, Уотсън започнал да се фокусира именно върху нея. Тогава, на 16 години, той заявява, че ще изкачи 49-метровата стена за по-малко от пет секунди - постижение, което никога не е правено в историята на спорта. И разбира се го прави, и то неведнъж.

Огромното мнозинство от катерачите, които ще участват във френската столица правят 13 движения. Уотсън обаче прави 12. Той казва, че медитира, докато се катери - част от неговата регламентирана рутина, която му гарантира, че може да достигне върха точно в този момент, за да продължи не само да подобрява собствения си световен рекорд, но и да спечели злато.

Сам Уотсън

С изкачването си в четвъртък Уотсън ще бъде една крачка по-близо до златния медал...и една крачка по-близо до това да подкрепи твърдението си, че е най-бързият човек в света. "Очевидно е, че Ноа е невероятен спортист", казва Уотсън. "Но аз съм по-бърз."

ОЩЕ: Скандално: Неориентиран оператор се озова в коридора на бегачи на 5000 м (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес