Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идея: Ако играеш онлайн хазарт в България, НАП и ДАНС автоматично ще знаят всичко за теб

08 декември 2020, 13:43 часа • 5662 прочитания

НАП и ДАНС да имат дистанционен достъп до съхраняването на всички данни, свързани с предлагането на онлайн хазарт на територията на България – това е едно от основните изисквания в проекта за Наредба за условията и реда за регистрация и идентификация на участниците, съхраняването на данни за организираните онлайн залагания на територията на Република България и за подаване на информация за хазартните игри към сървър на Националната агенция за приходите. Проектът е пуснат на обществено обсъждане днес, 8 декември!

Още в самото начало се въвежда автоматизирано подаване на информация и онлайн регистрация на всяка транзакция в системата на НАП за онлайн залаганията и „игрите чрез други съобщителни средства“.

Освен това – Централната компютърна система (ЦКС) на организаторите на онлайн залагания трябва да има система за регистрация и идентификация на участниците в игрите. Ако някой иска да участва в онлайн игра, той трябва да е регистриран в тази централна компютърна система. "(...) системата следва да идентифицира и регистрира участниците от територията на Република България на база географско локализиране на IP адреса, от който участникът се регистрира. За онлайн залагания чрез електронни съобщителни средства,системата следва да идентифицира и регистрираучастниците, изпращащи кратки текстови съобщения (SMS) от територията на Република България", пише още в проектонаредбата.

Задължителните данни за регистрация в ЦКС са гражданство, имената по лична карта/паспорт, както и ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ). Ако нямаш ЕГН или ЛНЧ, трябва да представиш "адрес на временно или постоянно пребиваване в Република България или в друга държава, дата на раждане, номер, дата на издаване и издател на документ за самоличност". Към НАП се подава и номерът на банковата сметка на залагащите. Ако не дадеш тази информация, може да не ти бъде позволено да направиш залагане в онлайн хазартна игра. Всичко това може да бъде видяно от НАП и автоматично се подава като данни към приходната агенция.

Наредбата е факт предвид няколкоото изменения в Закона на хазарта, които настъпиха след като прокуратурата се захвана с Васил Божков. Наскоро, пред Mediapool главният изпълнителен директор на "Националната лотарията" Димитър Ганев каза следното: "И преди това ние имахме сериозен дял онлайн. Разбира се, че обмисляме и връщане в бизнеса. Само трябва да минат делата срещу актовете на Комисията по хазарта". Става дума за актовете за 700 милиона лева държавни такси върху хазартните игри, за които Комисията по хазарта започна да претендира пред февруари. Подробности за последното развитие пред съда НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес